Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Delegacija Bosne i Hercegovine na četvrtom Ministarskom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku

03.07.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Delegacija Bosne i Hercegovine, koju predvodi pomoćnik ministra civilnih poslova Adnan Husić, a u čijem sastavu su i predstavnici entitetskih ministara obrazovanja prisustvuje četvrtom Ministarskom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i obuku koji se održava 2. i 3. jula ove godine u Vlori, Albanija.

Cilj sastanka je pregled napretka u implementaciji reformi visokog obrazovanja, koje su definirane na sastancima članica Plaforme tokom prethodnih sastanaka.

Na sastanku se razgovaralo o radnom programu Platforme za period 2016. -2018. godina. Sastanak Platforme je ujedno bio i prilika za razmjenu informacija o Studiji o visokom obrazovanju i mogućnostima tržišta rada koja se u okviru Platforme Zapadnog Balkana trenutno provodi u regionu, a čiji rezultati će biti objavljeni krajem ove godine.

Održan je i bilateralni sastanak delegacija Bosne i Hercegovine sa predstavnicima Evropske komisije tokom kojeg se, između ostalog, razgovaralo o ostvarenom napretku Bosne i Hercegovine u provođenju reformskih procesa u oblasti obrazovanja od proteklog sastanka Platforme koji je održan u Briselu, u junu prošle godine do danas, te o daljoj mogućnosti podrške Evropske komisije provođenju reformi u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini

Također, učesnicima je prezentirano šta je do sada urađeno u Bosni i Hercegovini po pitanju osiguranja kvaliteta i koji su to dalji izazovi kada je u pitanju ova oblasti.

Platforma Zapadnog Balkana o obrazovanju i obuci pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Evropske unije, s ciljem pružanja podrške i uspostave bolje saradnje u oblasti obrazovanja i obuke između Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Srbije.