Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević na Ministarskoj konferenciji Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope

22.06.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


   Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević na Ministarskoj konferenciji Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope

 

(Beograd, 21-23.06.2015.)

 

            Ministarska  konferencija pod nazivom „Naredni koraci u pravcu jačanja regionalne saradnje za javno zdravlje u Jugoistočnoj Evropi“ održava se u Beogradu u saradnji sa Regionalnom kancelarijom svjetske zdravstvene organizacije za Evropu, a najviše pažnje posvećeno je Programu za zdravlje nakon 2015. godine i ulozi Zdravstvene mreže jugoistočne Evrope kao globalnog, evropskog i podregionalnog aktera za zdravlje i dobrobit.

            Zamjenik ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine  Đorđe Milićević rekao je učestvujući u radu konferencije u okviru panela posvećenog iskustvima i izazovima država članica Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope u provođenju međusektorskih aktivnosti za zdravlje, da Bosna i Hercegovina kao članica Svjetske zdravstvene organizacije i članica Zdravstvene mreže Jugoistočne Evrope ima obavezu da doprinese implementaciji regionalnog okvira evropske politike SZO – „Zdravlje 2020“.  Ključni fokus politike „Zdravlje 2020“ je poboljšanje zdravlja za sve i smanjenje nejednakosti u zdravlju, te poboljšanje liderstva i participatornog upravljanja u zdavstvu.

            Govoreći o aktivnostima koje se provode u BiH Milićević je naglasio Programe prevencije i liječenja HIV/AIDSa i tuberkuloze u Bosni i Hercegovini, koji su finansirani od strane Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije. Ova dva programa su i od strane međunarodnih organizacija prepoznata kao dva unikatna modela za koordinaciju zdravstvenih pitanja, jer su, uz odgovarajuću finansijsku podršku Globalnog fonda, koja je u omjeru od oko 40% nadopunila domaća izdvajanja, postigla ciljeve da BiH zadrži najnižu stopu prevalencije HIV/AIDS-a u regionu i prepolovila procenat novih infekcija tuberkulozom.

            Učestvujući u radu Konferencije zamjenik ministra Đorđe Milićević pozvao je učesnike konferencije na uspostavljanje čvršće regionalne i međusektorske saradnje, kao odgovora na sve učestalije vanredne situacije u javnom zdravstvu.