Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Konferencija EU i Vijeća Evrope povodom završetka zajedničkog projekta podrške strateškom razvoju visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija u BiH

03.07.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


 

                U Sarajevu će 6.-7. jula 2015.godine biti održana konferencija kojom se obilježava završetak zajedničkog projekta Evropske unije i Vijeća Evrope pod nazivom “Strateški razvoj visokog obrazovanja i standarda kvalifikacija“. 150 aktera u području visokog obrazovanja u BiH okupit će se na ovoj konferenciji kako bi bili predstavljeni rezultati projekta koji je podržao Bosnu i Hercegovinu u ispunjavanju njenih obaveza preuzetih pridruživanjem Bolonjskom procesu 2003. godine.

                Bosna i Hercegovina preuzela je predsjedavanje Komitetom Ministara Vijeća Evrope 19. maja  i ova konferencija se održava u sklopu zvaničnog programa predsjedavanja Bosne i Hercegovine.

                U radu konferencije  učestvovat će  ključni akteri iz sektora visokog obrazovanja i zapošljavanja: akademske zajednice, institucije vlasti,  te agencije, studenti, poslodavci, predstavnici međunarodne zajednice, ambasada i razvojnih agencija kao i svi oni koji su učestvovali u postizanju rezultata ovog projekta.

Po završetku konferencije bit će usvojeni zaključci.

 O projektu:

                Rezultati projekta će pomoći reformi visokog obrazovanja kroz unapređenje kvaliteta obrazovanja i mobilnosti studenata, kako unutar tako i izvan BiH. Konkretno, partneri iz BiH i međunarodno priznati stručnjaci Vijeća Evrope su izradili Prioritete za razvoj visokog obrazovanja u Bosni i Hercegovini za period 2016.-2026. godine na osnovu temeljite analize stanja u visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini. Također, izrađen je i Priručnik za izradu i upotrebu standarda kvalifikacija i zanimanja u Bosni i Hercegovini.

                Projekt je doprinio i razvoju specifične ekspertize u oblasti visokog obrazovanja, konkretno vezane za kvalifikacijski okvir unutar akademske zajednice, nadležnih institucija i drugih kroz obuku 21-og trenera za daljnji razvoj i primjenu standarda kvalifikacija i standarda zanimanja u Bosni i Hercegovini.

                Ukupna vrijednost projekta je 1.115.000,00 eura od čega je Evropska unija  finansirala  1.000.000,00 eura a Vijeće Evrope 115.000,00 eura. Projekat je provodilo Vijeće Evrope.