Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Sarajevu predstavljen Zajednički projekat Evropske unije i Vijeća Evrope „Kvalitet obrazovanja u multietničkim društvima“

27.02.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


U Sarajevu je danas predstavljen Zajednički projekat Evropske unije i Vijeća Evrope „Kvalitet obrazovanja u multietničkim društvima“, čiji osnovni cilj je unapređenje interkulturalnog odgoja i obrazovanja na svim nivoima odgojno-obrazovnog procesa.

“S tim ciljem nastavnici i učenici trebaju razvijati stavove, sticati znanja i vještine potrebne za interakciju s osobama drugačijeg kulturalnog i etničkog porijekla. Bosna i Hercegovina treba nastaviti dalje da radi na unaprijeđenju kvaliteta obrazovanja u kojem djeca stiču takva znanja, vještine i kompetencije potrebne za promoviranje  kulture mira i nenasilja, pripadnosti globalnoj zajednici, poštivanju kulturne raznolikosti i doprinosu suživota“, rekao je pomoćnik ministra za obrazovanje u Ministarstvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine.

Prisutne su pozdravili i zamjenik šefa delegacije Evropske unije u BiH Khaldoun Sinno i šef ureda Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Stefanek, koji su izgradnju tolerancije i povjerenja izdvojili kao ključni zadatak obrazovnih institucija, ali i cjelokupnog društva u Bosni i Hercegovini.

            Danas predstavljeni projekat „Kvalitet obrazovanja u multietničkim društvima“ trajaće 17 mjeseci, vrijednost projekta je 270.000 eura, a rezultat projekta bi trebalo da bude definirana Mapa puta za uklanjanje diskriminacije i osiguravanja poštivanja kulturne raznolikosti u obrazovnim institucijama.

            Po završetku predstavljanja projekta, održan je i prvi sastanak Odbora projekta na kojem su definirani dalji koraci na provođenju projekta „Kvalitet obrazovanja u multietničkim društvima“.