Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević na svečanosti obilježavanje desete godišnjice upisa područja Starog mosta Starog grada Mostara na UNESCO Listu svjetske baštine

06.07.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Obilježavanje desete godišnjece upisa područja Starog mosta Starog grada Mostara na UNESCO-vu listu svjetske kulturne baštine započele je  konferencijom “Historijski  urbani pejzaži” na kojoj su međunarodni eksperti iz UNESCO-a i domaći stručnjaci razgovarali o zaštiti kulturne baštine i njezinoj promociji.

                Otvoren je obnovljeni dućan legendarnog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine, koji je sagrađen 1883. godine. Obraćajući se prisutnima, zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević rekao je da je  "renesansom" Starog mosta i njegovog okruženja ojačana simbolična snaga i značenje grada Mostara – kao izuzetnog i univerzalnog simbola suživota zajednica različitog kulturnog, etničkog i religijskog porijekla.

                “Područje Starog grada Mostara će svakako obogatiti obnova i otvaranje Dućana Mujage Komadine, gradonačelnika grada Mostara sa početka 20 vijeka, Mostarca koji je sve svoje potencijale stavio u službu prosperiteta ovoga grada. Obnova Dućana Mujage Komadine je od izuzetne važnosti, jer pokazuje posvećenost nadležnih institucija vlasti da rade na očuvanju kulturne baštine, što ujedno svjedoči i o tome da BiH ispunjava svoje obaveze prema Komitetu za svjetsku kulturnu baštinu“, naglasio je Milićević.

                Pod Starim mostom održan je koncert Simfonijskog orkestra Mostar i program “Most koji grli obale”. Tom prilikom, bivši gradonačelnik Mostara i direktor mostarskog Centra za mir i multietničku suradnju Safet Oručević i aktualni gradonačelnik Ljubo Bešlić uručili su godišnju nagradu Centra za mir i multietničku suradnju direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj.