Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ambasador Crne Gore Milan Lakić o unapređenju saradnje dvije zemlje- Prioritet Sporazum o socijalnom osiguranju

08.07.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Sporazum o socijalnom osiguranju dokument je na kojem ekperti iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore rade duže vrijeme, te su ministar Adil Osmanović i crnogorski ambasador Milan Lakić izrazili očekivanje da će u najskorije vrijeme biti upućen u proceduru potpisivanja.

                Izraženo je očekivanje da će sva sporna pitanja biti rješena u interesu građana obje države, a na principu reciprociteta. Ministar Osmanović naglasio je da Bosna i Hercegovina slične sporazume ima sa ostalim državama bivše SFRJ, te je zajednički interes da se rješe pitanja socijalnog, zdravstvenog, radnog statusa građana dvije zemlje.

                Na sastanku je pokrenuta inicijativa i za postizanje Sporazuma o privremenom zapošljavanju između BiH i Crne Gore. Cilj je reguliranje statusa sezonskih radnika, kao i smanjenje rada na crno.

                Ministar Osmanović i ambasador Lukić izrazili su i očekivanje da će biti završena procedura potpisivanja Sporazuma o granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Bilateralna saradnja ocjenjena je dobrom, i naglašeno je da je moguće dalje raditi na unapređenju odnosa u oblasti obrazovanja, sporta i kulture.