Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Adil Osmanović razgovarao sa nerezidentnim ambasadorom Republike Indije za BiH - Unaprijediti saradnju u kulturi i IT tehnologijama

09.07.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Nerezidentni ambasador Republike Indije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti  Malaj Mišra (Malay Mishra) informirao je ministra Adila Osmanovića da je Indija lider u sektoru informacionih tehnologija i podsjetio da je pokrenuta inicijativa za otvaranje dva centra za ekspertizu i tehnologiju, u Sarajevu i Banjaluci, čime bi saradnja BiH i Indije u toj oblasti bila podignuta na viši nivo. Izrazio je očekivanje da će biti potpisan Memorandum o razumjevanju čime bi se stvorile pretpostavke za otvaranje centara pri univerzitetima u Sarajevu i Banjaluci. Indija je spremna da obezbijedi kompletan hardver i softver za ove centre, te da u Bosnu i Hercegovinu uputi eksperte koji bi obučili naše stručnjake za rad u ovoj oblasti. Ambasador Mišra je naglasio da bi to bili prvi indijski centri za ekspertizu i tehnoligiju u Evropi, te da bi ekonomija BiH mogla imati značajne benefite od realizacije ovog projekta.

                Indija je zainteresirana i za potpisivanje Memoranduma o razumjevanju u kulturnoj razmjeni BiH i Indije. Kako je naglasio ambasador Mišra, njegova zemlja je spremna da podrži projekat historijske obnove grada Jajca.

                Ministar Adil Osmanović i ambasador Indije za BiH Malaj Mišra razgovarali su i o mogućnostima za postizanje sporazuma kojim bi bio reguliran socijalni status državljana Indije koji rade u Bosni i Hercegovini.

                Ministar Adil Osmanović istakao je punu podršku saradnji Bosne i Hercegovine i Indije u svim oblastima u kojima Ministarstvo civilnih poslova ima nadležnosti.