Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović posjetio Akademiju nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBIH)

14.07.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


                Rad Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine u velikoj mjeri uvjetovan je već godinama neriješenim statusno-finansijskim problemima, informirao je ministra Adila Osmanovića predsjednik Akademije nauka i umjetnosti BiH akademik Miloš Trifković. Akademik Trifković je rekao da je ovo prvi put da ministar civilnih poslova posjeti Akademiju nauka i umjetnosti BiH. Napomenuo je da se Akademija finansira isključivo iz budžeta Kantona Sarajevo, da su postojeća sredstva dovoljna za opstanak, ali ne i za puni radni angažman ove ustanove. Akademik Trifković podsjetio je da je ANUBiH tužila državu Bosnu i Hercegovinu zbog nerješenog statusa. “Presudu smo dobili, ali su institucije BiH odbile da je provedu, te nam, ukoliko se stanje ne promjeni, ne preostaje ništa drugo nego nastavak pravne borbe za rješavanje statusa Akademije”, rekao je Trifković.

                Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je da Akademija nauka i umjetnosti BiH dijeli sudbinu institucija kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu. Naglasio je da je namjera ministarstva kojim rukovodi da najprije rješava goruće finansijske probleme, a nakon finansijske konsolidacije moraće se raditi na konačnom rješavanju statusa Akademije nauka i umjetnosti i sedam institucija kulture od značaja za BiH.

                Zaposleni u Akademiji nauka i umjetnosti primaju umanjene lične dohotke, a umanjene su i nakande akademicima. Članovi Akademije aktivni su u brojnim domaćim i regionalnim projektima, a od nedavno su uključeni i u konzorcij institucija sa zapadnog Balkana u okviru kojeg su konkurisali na program iz projekta Evropske unije HORIZONT 2020.