Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović razgovarao sa predstavnicima američke ambasade u Sarajevu – posebna pažnja kulturi i obrazovanju

01.09.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar Adil Osmanović i predstavnici ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, koje je predvodio zamjenik ambasadora Paul Horovic (Horowitz), izrazili su zadovoljstvo  što je pokrenuto pitanje rješavanja statusa i finansiranja Zemaljskog muzeja BiH.

                Razmotrene su mogućnosti za učešće američkih predstavnika u BiH u rješavanju teškog stanja u kojem se Muzej nalazi, kao i mogućnosti za savjetodavno uključivanje predstavnika međunarodne zajednice u rad budućih upravljačkih struktura institucija kulture.

                Ministar Osmanović informirao je sagovornike i o sastanku sa entitetskim ministrima kulture, te naglasio da je naredne aktivnosti potrebno voditi sa stranama koje su izrazile spremnost za učešće u sanaciji stanja u Zemaljskom muzeju. Iskazana je potreba za imenovanjem efikasnog rukovodstva kako bi se rješila velika finansijaka dugovanja.

                Predstavnici američke ambasade pozdravili su aktivnosti na kreiranju novog Zakona o deminiranju BiH, te naglasili da će u fokusu rada ambasade SAD u BiH biti obrazovanje, posebno problemi povratničke populacije.