Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Obraćanje ministra Adila Osmanovića prilikom potpisivanja Memoranduma o razumjevanju o podršci institucijama kulture

16.09.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Vaše ekselencije,

Poštovani predsjedavajuci vijeca ministara,  premijeri,

Uvažene  kolege ministri,

Cijenjeni  gradonačelnici i načelnici,

Dame i gospodo,

 

Dozvolite mi da vas u ime  Ministarstva civilnih poslova  BiH kao i u svoje lično ime iskreno pozdravim, da vam se zahvalim na iskrenoj i snažnoj podršci koju ste pružili našim aktivnostima u cilju rješavanja statusnih i finansijskih problema sedam ustanova kulture Bosne i Hercegovine.

Od mog dolaska na čelo Ministarstva civilnih poslova BiH, jedan od prioriteta naseg rada postavili smo rješavanje nagomilanih problema u sedam institucija kulture: Zemaljskog muzeja, Istorijskog muzeja,  Nacionalne i univerzitetske biblioteke, Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, Biblioteke za slijepa i slabovida lica, Umjetničke galerije i Kinoteke Bosne i Hercegovine.

Duži niz godina ove ustanove kulture od posebnog značaja za Bosnu i Hercegovinu, funkcionišu u izuzetno teškim uslovima u stalnoj neizvjesnosti, uz povremenu finansijsku podršku nedovoljnu za normalan rad. Zato želim posebno naglasiti ogroman doprinos direktora i zaposlenih u ovim institucijama koji su uspjeli održati kontinuitet njihovog rada u veoma teškim uvjetima stalne neizvjesnosti i bez adekvatne finansijke podrške. Upravo stoga, dozvolite mi da iskoristim ovu priliku da se svima njima na tome iskreno zahvalim.

Nažalost, Zemaljski muzej  Bosne i Hercegovine, najznačajnija institucija kulture u BiH, morala je da privremeno zatvori svoja vrata. Ali uprkos tome, uposlenici Zemaljskog muzeja su svojim savjesnim i odgovornim odnosom prema radu, dolaskom na posao, spriječili, da se ugrozi ogromno kulturno bogatsvo koje Muzej čuva a koje pripada svim gradjanima Bosne i Hercegovine. Naše nacionalno, historijsko i kulturno nasljeđe koje čuvaju ove institucije kulture su dovedene u opasnost od propadanja usljed neuslovnih prostora u kojim se čuvaju. Stoga ovaj današnji dan je jako bitan za očuvanje tog našeg nasljeđa.

Zemaljski muzej i ostalih šest institucija kulture nas je ujedinilo u ovom projektu bez obzira na političku opredjeljenost. Danas ovdje kao što vidite ima premijera, ministara, gradonačelnika i načelnika iz svih poltičkih opcija, SDA, SDP, SBB, DF pa i onih koji su nezavisni. Svi smo zajedno u ovom projektu, u projektu očuvanja onoga što je naše, što pripada našim korijenima. Jedno sam siguran, da nije ovog memoranduma kojeg smo potpisali, već naredne godine bi bili prinuđeni zatvoriti još neku od ovih institucija kulture zbog nedostatka finansiijskih sredstava. Da nije ovog memoranduma i pomoći koja će doći od naših prijateljskih zemalja za obnovu i rekonstrukciju objekata u koje su smještene ove institucije i  pomoći u nabavci neophodne opreme, značajan broj naše istorijske građe bi bio u opasnosti da se nepovratno izgubi. Stoga koristim ovu priliku da se još jednom u ime svih građana BiH zahvalim Vijeću ministara BiH, Vladi Federacije BiH, našim kantonalnim vladama, našim gradonačelnicima i načelnicima koji su prepoznali ove probleme i prihvatili da budu dio ovog projekta. Aktivnost u vezi s potpisivanjem memoranduma o finansiranju sedam institucija kulture se nastavljaju i one će biti ponuđene i preostalim vladama i općinama u BiH.

U narednom periodu na Ministrastvu civilnih poslova je da u saradnji sa entitetskim i kantonalnim ministarstvima kao i sa gradonačelnicima i načelnicima općina uspostavimo upravljačku strukturu.

Ministarstvo civilnih poslova nastaviće svoje aktivnosti i maksimalan angažman na trajnom i sistemskom rješenju statusa ovih institucija kulture BiH u cilju konačnog rješenja kroz donošenje zakona o njihovoj djelatnosti na nivou Bosne i Hercegovine.

Želim svima da vam se zahvalim na izuzetnoj podršci i razumijevanju.

Posebno želim da istaknem zahvalnost ambasadama SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Švedske, Austrije, Italije, Turske i drugih zemalja koje su svojim djelovanjem pomagale i pomažu rad ovih institucija kulture Bosne i Hercegovine .

 

Posebno me raduje kao i sve ovdje prisutne,  da će Zemaljski muzej BiH danas otvoriti svoja vrata i iskreno se nadam da više nikada neće morati ponovo da ista zatvara.

 

Hvala vam još jednom svima.