Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović na Ministarskoj konferenciji u Splitu- Potpisan Ugovor o uspostavljanju Centra za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana - WISE

18.09.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministarska konferencija u Splitu posvećena je uspostavljanu   Centra za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana – WISE, te promoviranju  mogućnosti koje će Centar pružati.

                Od dana kada je potpisana Deklaracija o Regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije Zapadnog Balkana u Zagrebu pa do danas, Ministarstvo civilnih poslova BiH, zajedno sa institucijama nadležnim za nauku na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, pružalo je punu podršku uspostavljanju ovog Regionalnog  Centra, a kako bi se naučnoj zajednici naše zemlje omogućilo da kroz njegovo korištenje jača svoje kapacitete.

                „Očekujemo da će rad ovog Regionalnog Centra doprinijeti  unapređenju saradnje u oblasti istraživanja i inovacija, te doprinijeti održivom  ekonomskom  razvoju i socijalnoj koheziji, i evropskim integracijama uopće”, rekao je ministar Osmanović.  Izrazio je uvjerenje da će Centar WISE postati priznat i atraktivan partner u regiji zapadnog Balkana i doprinijeti  jačanju regionalnih istraživačkih, inovacionih i tehnoloških sistema.

                Posebno je naglašena opredjeljenost Bosne i Hercegovine za  razvoj i napredak u regiji jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana u okviru procesa integracije u Evropsku uniju, kao i značaj  saradnje koja se ostvaruje kroz učešće u programu EU HORIZON, COST i EUREKA.

                Među najvažnijim zadacima novoosnovanog Centra je promocija saradnje domaćih naučnika i naučnika u inozemstvu, s posebnim naglaskom na naučnu dijasporu.  WISE Centar promovirat će mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regiji zapadnog Balkana te između regije i drugih zemalja. WISE će aktivno raditi na jačanju saradnje i koordinacije između naučnih organizacija s ciljem boljeg strateškog ulaganja u naučnu infrastrukturu, kao i na produbljivanju saradnje između naučnih organizacija i industrije.