Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak Odbora donatora - Razmatran napredak u oblasti protivminskih akcija u BiH i planovi u procesu deminiranja

23.09.2015

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović naglasio je da je sastanak Odbora donatora  dokaz novog pristupa  kao i pokazatelj uspostavljanja jače saradnje i koordinacije djelovanja  predstavnika međunarodne zajednice i  domaćih institucija u procesu oslobađanja od mina.

                Upozorio je da se u Bosni i Hercegovini  još nalazi  9.154 sumnjive mikrolokacije na kojima se, prema procjenama, nalazi više od 120.000 mina.

                "Uklanjanje zaostalih mina predstavlja ogroman posao, koji zahtijeva velika finansijska sredstva i napore, ali na nama je da te aktivnosti ubrzamo",  rekao je ministar Osmanović i naglasio  da je plan strategije deminiranja za period 2009. - 2015. realiziran u obimu od svega oko 50 posto.

                Članovi Odbora donatora, informirani su da je uspostavljena  nova struktura Komisije za deminiranje, a radi se i na uspostavljanju  nove upravljačke strukture  u Centru za uklanjanje mina u BiH. U toku su i aktivnosti na reviziji Strategije deminiranja dok je prednacrt Zakona o protivminskom djelovanju u  Bosni i Hercegovini u fazi konsultacija. Članovi Odbora pozdravili su aktivnosti koje se vode na uređenju stanja u oblasti deminiranja, posebno naglašavajući značaj činjenice da je Ministarstvo civilnih poslova  obezbijedilo sredstva od 100.000 KM kao učešće budžeta Institucija BiH u realizaciji protivminskog djelovanja  u 2016.godini.