Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministar Osmanović u odvojenim susretima sa ministrima kulture Slovenije i Bugarske

04.04.2018

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:


Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je sa ministrom kulture Republike Slovenije Antonom Peršakom o mogućoj saradnji dvije zemlje u zaštiti i očuvanju kulturne i prirodne baštine.

                Ministar Osmanović izrazio je podršku inicijativi Ministarstva kulture Slovenije i Ergele Lipica da se Ergela “Vučijak” iz Prnjavora uključi u projekat serijske nominacije „Tradicije uzgajanja konja lipicanera“ za upis na UNESKO Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

                “Upoznati smo da su u projekat uključene Austrija, Hrvatska, Italija, Mađarska, Slovačka i Slovenija, te da je na ekspertskom sastanku početkom ove godine izražena želja da se u projekat uključi i Javna ustanova Ergela “Vučijak”, Prnjavor, a koja se bavi uzgojem konja lipicanera. Ergela Vučijak, kao i nadležno ministarstvo u Republici Srpskoj, su prihvatili poziv za uključenje u ovaj projekat.  Raduje nas da ćemo sarađivati na ovom projektu i nadamo se da će nominacioni fajl biti predat prema planu počatkom 2019.godine”, rekao je Osmanović.

                Slovenački ministar Anton Peršak rekao je da postoje tradicionalno dobre veze u oblasti kulture između BiH i Slovenije, ali i da saradnju treba unapređivati  u interesu kulturnih radnika kao i iseljeništva iz BiH i Slovenije u drugu zemlju.   

                Osmanović i Peršak su se založili  za saradnju u pripremi projekata za finansiranje iz fondova Evropske unije.

                O mogućnostima za zajednički rad na projektima Evropske unije ministar Adil Osmanović razgovarao je i sa ministrom kulture Republike Bugarske Boilom Banovom.

                Republika Bugarska je nakon konferencije ministara kulture jugoistočne Evrope preuzela predsjedavanje CoMoCoSEE-om, a imajući u vidu da Bugarska u istom periodu predsjedava i Evropskom unijom, korištenje fondova Unije jedna je od značajnijih tema u trenutnim odnosima dvije zemlje u oblasti kulture.

                „U prethodnom periodu BiH je iz IPA fondova povukla oko 13 miliona eura za obnovu kulturnog naslijeđa. Uz podršku Evropske unije obnovljeni su Vijećnica u Sarajevu, Vijećnica u Novom Gradu, Kastel u Banjaluci, Kulturno naslijeđe u Stocu i drugi projekti“, rekao je ministar Osmanović i dodao da smatramo jako važnim da je Evropska unija proglasila 2018. godinu godinom Evropske kulturne baštine, i time ukazala na značaj koji kulturna baština ima za sve nas.

                Osmanović je istakao da Bosna i Hercegovina ima odlične odnose i saradnju s Regionalnim centrom za nematerijalnu baštinu sa sjedištem u Sofiji.

                Ministri Osmanović i Banov razgovarali su  o ideji za organiziranje naučnog skupa na kojem bi se razgovaralo o zajedničkoj prošlosti naroda dvije zemlje, s posebnim osvrtom na srednji vijek.