Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

10 KORAKA SPECIJALNE OLIMPIJADE

12.01.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Od svog osnivanja, Međunarodna skijaška federacija (FIS) je čvrsto uvjerena da su snježni sportovi za sve. Kako bi unaprijedili ovu ideju, FIS i Specijala olimpijada udružili su se kako bi objavili „Special Olympics 10“.

-          Ideja za 10 koraka je da ih svatko može savladati i znati osnove za interakciju s osobom s intelektualnim poteškoćama tijekom skijanja ili snowboarding,  rekao je direktor razvoja FIS-a Dimitrije Lazarovski.

 

Radi se o sljedećih 10 koraka:

  1. Budite strpljivi – osobama s intelektualnim teškoćama potrebno je više vremena. Budite strpljivi i ostanite mirni.
  2. Koristite jasnu komunikaciju – Koristite jednostavan, sažet i dosljedan jezik i izbjegavajte

korištenje složenih analogija ili metafora.

  1. Slušajte – Komunikacija funkcionira u oba smjera. Osim razgovora, slušajte i osobu s intelektualnim teškoćama. Dobit ćete puno informacija.
  2. Odaberite odgovarajući nagib – Sigurnost je imperativ. Kada skijate ili bordate s osobom s intelektualnim teškoćama, odaberite padinu i žičaru koji odgovaraju njihovoj razini.
  3. Napravite izmjne samo ako je potrebno – Planirajte nastavu ili dan na snijegu imajući na umu potrebe osobe s intelektualnim teškoćama. Izmjene bi trebale biti napravljene samo kada će to pomoći osobi da bolje uči.
  4. Izgradite odnos – Odvojite vrijeme da upoznate osobu s intelektualnim teškoćama. Identificirajte što im se sviđa, ne sviđa i što ih zanima u snježnim sportovima.
  5. Poštujte pojedinca – Osoba s intelektualnim teškoćama je osoba. Stoga se prema njima ponašajte onako kako biste željeli da se prema vama ponašaju.
  6. Ispunite njihove ciljeve, a ne svoje – Radite s osobom kako biste identificirali njezine ciljeve, a zatim radite prema tim ciljevima.
  7. Poštujte njihovu autonomiju – Intelektualni invaliditet ne znači da nemaju mišljenja ili valjan doprinos. Potaknite i pozdravite njihov doprinos.
  8. Budite kreativni – Postoji mnogo načina za podučavanje iste tehnike. Nemojte se bojati koristiti ove različite metode s osobom s intelektualnim teškoćama.

 

Više na: https://world-snow-day.com/Info/News