Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Važnost podizanja svijesti o razarajućim posljedicama tuberkuloze po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju

24.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine povodom Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, koji se obilježava 24. marta, želi skrenuti pažnju javnosti na važnost podizanja svijesti o razarajućim posljedicama ove bolesti po zdravlje, socijalnu zaštitu i ekonomiju.

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze obilježava se od 1882. godine kao podsjetnik na otkriće bakterije koja izaziva tuberkulozu, zaslugu dr. Roberta Koha. Od tada, napori u dijagnostikovanju i liječenju ove bolesti rezultirali su spašavanjem oko 66 miliona života od 2000. godine.

Unatoč tome, tuberkuloza ostaje jedan od najsmrtonosnijih zaraznih ubica na svijetu, od koje svakog dana preko 4100 ljudi izgubi život, dok blizu 28000 oboli od ove bolesti koja se može spriječiti i izliječiti. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, oko jedne četvrtine svjetske populacije je inficirana bakterijom tuberkuloze, ali samo 5-15% njih razvije aktivnu tuberkulozu.

U Bosni i Hercegovini, prema podacima Globalnog izvještaja SZO o tuberkulozi za 2023. godinu, evidentirana su 402 slučaja oboljelih od tuberkuloze, od čega je 93,5% imalo plućnu tuberkulozu. Najveći broj oboljelih bio je u starosnoj grupi od 65 godina i više, a muškarci su činili veći dio oboljelih (63,19%).

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze, „Da! Možemo okončati tuberkulozu!“, prenosi poruku nade da je moguće preokrenuti epidemiju tuberkuloze kroz vodstvo na visokom nivou, povećana ulaganja i brže usvajanje novih preporuka SZO. Nakon obaveza koje su šefovi država preuzeli na sastanku na visokom nivou UN-a 2023. da ubrzaju napredak u borbi protiv tuberkuloze, ovogodišnji fokus se pomjera na pretvaranje ovih obaveza u opipljive akcije.

Ministarstvo civilnih poslova poziva sve relevantne aktere, uključujući zdravstvene radnike, institucije, nevladine organizacije i građane, da se pridruže u borbi protiv tuberkuloze.