Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

UNESCO pokrenuo Globalnu koaliciju za obrazovanje Covid-19

06.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

UNESCO je 29.3.2020. godine pokrenuo Globalnu koaliciju za obrazovanje Covid-19 kako bi podržao zemlje u povećanju njihovih najboljih praksi za učenje na daljinu i kako bi što masovnije dosegnuli do djece i mladih koji su u najvećoj opasnosti.

Više od 1,5 milijardi djece i mladih je pogođeno zatvaranjem škola u 165 zemalja. Ovo je 87% svjetske studentske populacije i do sada neviđena situacija u historiji obrazovanja.

Zemlje se suočavaju sa različitim problemima s obzirom na kontekst u kojem se nalaze podjednako kao i sa veoma različitim nivoima iskustva a kako bi nastavili učenje i obrazovanje.

Polazište nije isto za sve, a najveća je opasnost da će djeca čije je porijeklo najviše marginalizirano izgubiti na kvalitetu obrazovanja i svim prednostima koje školovanje donosi izvan učenja, od zdravlja, prehrane do sigurnosti, a to se ne može dozvoliti.

Nova koalicija okuplja međunarodne, regionalne i udruženja civilnog društva i partnere iz privatnog sektora da djeluju zajedno. Koristit će stručnost javnih i privatnih partnera kako bi se pomoglo zemljama da implementiraju inovativna i kontekstualno osjetljiva rješenja za obrazovanje na daljinu, miješajući hi-tech, low-tech i no-tech pristup.

Više od 25 multilateralnih partnera, privatnih kompanija, filantropskih i neprofitnih organizacija, kao i medijskih udruga već su se pridružili Koaliciji, koja je otvoreno partnerstvo.

Koaliciju ima za cilj pomoć zemljama u osiguravanju inkluzivnog i pravičnog pružanja obrazovanja na daljinu.

Više informacija može naći na sljedećim linkovima:

Sopćenje za javnost: https://en.unesco.org/news/unesco-rallies-international-organizations-civil-society-and-private-sector-partners-broad

Posvećena web stranica (s popisom partnera): https://en.unesco.org/covid19/globaleducationcoalition

Video poruka generalne direktorice UNESCO-a: https://www.youtube.com/watch?v=St_BQRSXmew&feature=youtu.be

Video poruke članova koalicije (biće dodato još video snimaka): https://www.youtube.com/playlist?list=PLWuYED1WVJINzHHJGN1drBL8GPObiWxiy

Članak glavne ravnateljice UNESCO-a i Angeline Jolie, specijalnog izaslanika Visoke komisije UN za izbjeglice, koja je u saradnji s UNESCO-om uspostavila koaliciju objavljen u časopisu TIME:

https://time.com/5810017/coronavirus-school-closings-education/?utm_source=twitter&utm_medium=social&utm_campaign=editorial&utm_term=ideas_&linkId=85084077

Koalicija poziva i pozdravlja uključenje više partnera s ciljem osiguravanja mogućnosti učenja za sve učenike imajući u vidu zatvaranje škola zbog COVID-19, #LearningNeverStops.