Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetski meteorološki dan 23. mart 2023 - Budućnost vremena, klime i vode, kroz generacije

23.03.2023

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Živimo na međusobno povezanoj planeti. Dijelimo jednu Zemlju, sa jednom atmosferom i jednim okeanom.

Naše vrijeme i klima i ciklus vode ne poznaju nacionalne ili političke granice. Međunarodna saradnja je neophodna. Ova filozofija pokreće rad svjetske meteorološke zajednice od 1873. godine i vodit će nas dok prevodimo nauku u usluge za društvo za sadašnje i buduće generacije.

Svjetski meteorološki dan 2023. održava se tokom 150. godišnjice SMO, uz isticanje  prošlih dostignuća, sadašnji napredak i budući potencijal - od telegrafa iz kasnog 19. stoljeća, do   superračunara i svemirske tehnologije.

Tokom ovog vremena, nacionalne meteorološke i hidrološke službe radile su non-stop na prikupljanju i standardizaciji podataka koji podupiru vremenske prognoze, koje sada uzimamo zdravo za gotovo. Istorija razmjene podataka SMO je izuzetna priča o naučnoj viziji, tehnološkom razvoju i prije svega, o jedinstvenom sistemu saradnje koji služi društvu.

Godišnjica također služi kao podsjetnik na našu promjenjivu klimu. Međunarodna meteorološka organizacija – prethodnica Svjetske meteorološke organizacije – osnovana je 1873. godine, u eri kada je zagađenje industrijskim i ljudskim aktivnostima bilo na početku.

 

Kao rezultat stakleničkih plinova koji zadržavaju toplinu, prosječna globalna temperatura je danas viša za više od 1°C u odnosu na prije 150 godina. Naše vrijeme je ekstremnije, naš okean je topliji i kiseliji, nivo mora je porastao, a glečeri i led se tope. Brzina promjena se ubrzava. Sada nam je potrebna hitna akcija kako bismo smanjili emisije i osigurali da buduće generacije mogu preživjeti i napredovati na našoj planeti.

Dobra vijest je da su brzi naučni i tehnološki napredak uvelike poboljšali tačnost vremenske prognoze i ranih upozorenja koja spašavaju živote. Važni  podaci se razmjenjuju slobodnije među širom zajednicom nego ikada prije, a tu su i novi alati uključujući mašinsko učenje i umjetnu inteligenciju.

Ostvaren je značajan napredak u praćenju, simulaciji i projektovanju globalne klime kako bi se podržalo donošenje odluka.

Naše vrijeme, klima i ciklus vode, bit će drugačiji u budućnosti nego u prošlosti. Vremenske, klimatske i hidrološke usluge pomoći će nam da se uhvatimo u koštac s povezanim izazovima i iskoristimo prilike.

Zvanično, Svjetski meteorološki dan 23. mart 2023. obilježit će se uobičajenim proslavama širom svijeta, te komunikacijskim aktivnostima SMO.

 

 

https://public.wmo.int/en/resources/world-meteorological-day/future-of-weather-climate-water-across-generations-2023