Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PADEL U PROGRAMU EVROPSKIH IGARA 2023

08.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropski olimpijski odbor (EOO) je objavio da je brzorastući sport Padel dodan u program za treće izdanje Evropskih igara, koje će se održati u Poljskoj 2023. godine (Krakov-Malopiljska).

 

To će biti prvi put da se Padel pojavljuje na velikom multi-sportskom događaju od stvaranja Međunarodne federacije padel (IFP) u Madridu 1991. godine. Reket sport igra se u više od 90 zemalja širom svijeta, s najvećim brojem sljedbenika u Evropi i Južnoj Americi, posebno Argentini i Španiji. Međunarodna federacija padel trenutno broji 51 nacionalnu federaciju kao članove.

 

Na Evropskim igrama Krakov-Malopoljska, 64 najbolja sportista Padel-a u Evropi će se takmičiti u muškim parovima, ženskim parovima i mješovitim parovima tokom pet dana takmičenja. Uključivanje sporta na Igre bit će glavna prilika za vodeće evropske igrače da svoj sport predstave novoj publici.

 

Evropske igre vodeći su kontinentalni multisport događaj za elitne sportiste i održavaju se svake četiri godine. Padel je 15. sport koji je najavljen za Igre u Krakovu-Malopoljskoj, pridruživši se 3 × 3 košarci, streličarstvu, badmintonu, rukometu na pijesku, boksu, kanuu, biciklizmu, karateu, modernom petoboju, muaythaiju, gađanju, sportskom penjanju, taekwondou i triatlonu.

Više na:  https://www.eurolympic.org/padel-to-make-multi-sport-games-debut-at-krakow-malopolska-2023/

PADEL

Padel je sport koji se igra samo u parovima i u otvorenom i zatvorenom prostoru. Igrači na terenu su zatvoreni na površini od 10 do 20 metara sa prozirnim zidovima i žičanim mrežama na pojedinim mjestima.
Momčadi su odvojene mrežom, teren je označen linijama i linijama za servis.
Zidovi oko igrališta služe kako bi loptica mogli odskočiti u neočekivanim smjerovima, kako bi igra bila zanimljivija.

Padel koristi isti sistem bodovanja kao tenis. Kako bi osvojili set potrebno je šest gemova, a za pobjedu potrebna su dva seta

 

Više na:https://padelskola.com/