Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Naučnici upozoravaju: Nesigurnosti ledenog pokrivača mogu značiti da će nivo mora porasti više nego što se predviđalo

06.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Prema novoj procjeni, nivo mora mogao bi porasti više od trenutnih procjena do 2100. godine ako klimatske promjene ne budu izazvane.

Njegovi autori kažu da će razumijevanje načina na koji snažno globalno zagrijavanje utječe na polarne ledene slojeve biti presudno za projiciranje porasta nivoa mora tokom sljedećeg stoljeća. Međutim, neizvjesnosti ostaju, a trenutna saznanja o ledenim pokrivačima sugeriraju da bi porast nivoa mora pod kontinuiranim jakim zagrijavanjem mogao biti veći od 'vjerovatnog' raspona Međuvladine komisije za klimatske promjene (IPCC) do 2100. godine.

Autori studije, objavljene 18. decembra 2020. u časopisu One Earth , takođe predlažu načine na koje naučnici mogu učiniti predviđanja sigurnijim, poboljšavajući naše razumijevanje dinamike ledenog pokrivača, kao što je njihova interakcija s otopljenim okeanima i kako oni lom i raspadanje.

Glavni autor profesor Martin Siegert s Instituta Grantham - Klimatske promjene i okoliš na Imperial College u Londonu rekao je: „Emisije stakleničkih plinova i dalje su u porastu, a snažno zagrijavanje, više od 4 ° C do 2100. godine, dobro je unutar carstva od mogućih ako se emisije nastave nesmanjeno.

„Trenutno stotine miliona ljudi živi u regijama podložnim obalnim poplavama, a vjerovatnoća još gore poplave znatno će se povećati s ozbiljnim porastom nivoa mora. Porast razine mora s kojim smo se već suočili donekle je ublažen preprekama od poplava i drugim mjerama, ali nismo spremni za veće stope porasta koji bi mogle nadvladati ove mjere.

"Ako ne učinimo više na sprečavanju opasnog globalnog grijanja, možemo doći do točke u kojoj više ne možemo zaštititi ljude."

Nema razloga za odgađanje akcije

Tim je pregledao trenutne modele učinka zagrijavanja na ledene ploče na koje se oslanja IPCC-ovo izvješće o porastu razine mora za 2019. godinu. Za scenarij jakog zagrijavanja od preko 4 ° C porasta temperature do 2100. godine, izvještaj je dao "vjerovatni" raspon za porast razine mora između 0,61 i 1,10 metara iznad nivoa 1950.

Međutim, analiza tima pokazala je da modeli ledenih pokrivača ne uključuju dovoljno detalja o ključnim procesima koji mogu dovesti do značajnih gubitaka mase pod jakim zagrijavanjem, što znači da je porast razine mora iznad vjerojatnog raspona IPCC-a daleko mogući nego ispod njega.

Koautor John Englander, predsjednik i osnivač Instituta za rastuća mora, rekao je: „Porast razine mora bit će jedno od najizazovnijih pitanja s kojima će se društvo suočiti u narednim decenijama. Moramo prepoznati da ne možemo stajati po strani i čekati razjašnjenost stvarnog porasta nivoa mora kako bismo započeli njegovo planiranje.

"Čekanje boljeg povjerenja u predviđanja nije razlog za odgađanje izgradnje sigurnosne granice, na primjer u građevinske propise i zoniranje, prepoznajući neizbježnost porasta nivoa mora i njegove katastrofalne implikacije."

Kako se more diže?

Postoje dva glavna načina na koja se nivo mora može znatno povećati na globalnom nivou. Kroz dvadeseto stoljeće porastom je dominirala termička ekspanzija - dodana toplina razdvaja molekule vode, proširujući količinu okeanske vode. U dvadeset prvom stoljeću, međutim, postao je dominantan drugi mehanizam: dodavanje vode iz otapajućih ledenih pokrova i ledenjaka.

Iako se porast razine mora uslijed toplotnog širenja može predvidjeti koristeći relativno jednostavne odnose između temperature i širenja, ledeni pokrivači i ledenjaci reagiraju na porast temperature na složeni i međusobno povezani načini koji predviđanje čine zahtjevnijim.

Istraživači koji se raduju narednom stoljeću klimatskih promjena i njegovom sve većem utjecaju na ljudsko društvo, prirodu i životnu sredinu često se osvrću na prethodne epizode prirodnih klimatskih promjena tražeći naznake kako će različiti zemaljski sistemi reagirati.

Na kraju posljednjeg ledenog doba, postoje dokazi da su ledeni pokrivači reagirali na zagrijavanje brzim gubljenjem mase brzinom koja je ponekad bila viša od trenutno zabilježene, što je dovodilo do nekoliko metara porasta nivoa mora po stoljeću.

Tim kaže da to znači da se trenutne projekcije porasta nivoa mora mogu podcijeniti, jer bi ledeni pokrivači mogli gubiti masu brže u narednom stoljeću nego što predviđaju naši trenutni modeli.

Ispunjavanje praznina u našem znanju

Da bi poboljšali modele i predviđanja, autori identificiraju ključna područja istraživanja koja su potrebna da bi se popunili naši nedostaci u znanju. To uključuje bolje mapiranje tla ispod ledenjaka i ledenih pokrivača, prikupljanje podataka na margini gdje se lednici susreću s oceanom i poboljšanu spregu modela atmosfere, oceana i ledenih pokrivača.

Iako mreža postojećih opažanja dinamike ledenog pokrivača već daje naučnicima vrlo snažan signal upozorenja i izaziva zabrinutost, autori kažu da bi ova poboljšanja mogla dovesti do 'sistema ranog upozoravanja' nove generacije usredotočenog na signale brze promjene nivoa mora, kao što je povećanje temperature okeanske vode duž rubova ledenih pokrivača. 

Profesor Siegert je rekao: „Već imamo dobar početak sistema ranog upozoravanja na opasan porast nivoa mora, sa satelitima, vazdušnim platformama, robotskim uređajima, terenskim istražiteljima i stručnim znanjem.

„Iako ova mreža raste i jača, ona ima velike slabosti na granicama ledenog pokrivača koje zahtijevaju hitnu akciju. Moramo razviti niz robotskih uređaja u ključnim dijelovima Antarktika i Grenlanda koji su najosjetljiviji i sposobni za brzi rast nivoa mora u budućnosti. "

https://scitechdaily.com/scientists-warn-ice-sheet-uncertainties-could-mean-sea-level-will-rise-more-than-predicted/