Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak razgovarala sa predstavnicima Udruženja poslodavaca Federacije BiH

14.03.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

         Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak sastala se u Sarajevu sa predsjednikom Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Adnanom Smailbegovićem i direktorom Udruženja Mariom Nenadićem.

      Na sastanku su razmotrene mogućnosti jačanja saradnje između Ministarstva civilnih poslova i poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine kako bi se unaprijedili  procesi  na tržištu rada u BiH.

      Jedna od glavnih tema sastanka bila je strategija privlačenja i zadržavanja kvalifikovane radne snage u Bosni i Hercegovini. Razmatrane su mogućnosti za profesionalnu obuku i prekvalifikaciju radne snage, s ciljem prilagođavanja potrebama tržišta rada i unapređenja konkurentnosti privrede Bosne i Hercegovine. Ministrica Bošnjak naglasila je važnost ulaganja u obrazovanje i stručno usavršavanje kao ključnih elemenata za postizanje dugoročne stabilnosti i razvoja ekonomije.

      U razgovoru je istaknuta važnost dijaloga između javnog sektora i poslodavaca u stvaranju povoljnijeg okruženja za razvoj tržišta rada u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Udruženja poslodavaca izrazili su spremnost za aktivno učešće u kreiranju i sprovođenju mjera koje će doprinijeti poboljšanju situacije na tržištu rada.