Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Bošnjak razgovarala s predstavnikom UNICEF-a: Digitalno obrazovanje pokretač društvenog i ekonomskog razvoja

21.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je danas održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s novoimenovanim predstavnikom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Marcom Lucetom.

Sastanku su također prisustvovale Sanja Kabil, voditeljica programa obrazovanja i Jela Aćimović, voditeljica sektora za zdravstvo u UNICEF-u. Razgovarano je dosadašnjoj saradnji Ministarstva civilnih poslova BiH i UNICEF-a i značajnim rezultatima postignutim do sada za dobrobit djece.

Jedan od važnijih projekta koji Ministarstvo civilnih poslova BiH trenutno provodi s UNICEF-om, je GIGA globalni program. Pogram je pokrenut 2019., kao rezultat zajedničke inicijative UNICEF-a i Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU), sa strateškim opredjeljenjem da se svim školama u svijetu do 2030. godine osigura pristup Internetu i Bosna i Hercegovina je prva zemlja van Evropske unije koja je pristupila tom programu.

U okviru globalnog GIGA programa BiH je mapirala podatke o geolokaciji i pristupu škola Internetu.  Na GIGA mapi je locirano 2007 osnovnih i srednjih škola u BiH, od kojih više od 30 posto nema pristup internetu.

Ministrica Bošnjak je kazala kako će Ministarstvo civilnih poslova BiH , u saradnji s nadležnim obrazovnim vlastima, nastaviti poduzimati aktivnosti koje vode ka unpređenju kvaliteta obrazovanja, svjesni činjenice da je obrazovanje osnovno ljudsko parvo, ali i pokretač društvenog i ekonomskog razvoja.

Svakom djetetu treba osigurati pristup informacijama, odnosno kvalitetnim sadržjima za učenje, dodala je Bošnjak.

Konstatovano je kako Ministarstvo civilnih poslova BiH ima dobru saradnju s Uredom UNICEF-a u BiH. Do sada su realizirani brojni projekti u oblasti socijalne i dječije zaštite, socijalne inkluzije, nauke, deminiranja, obrazovanja i zdravstva.