Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministrica Ankica Gudeljević prisustvovala isporuci vakcina iz mehanizma "EU4Health"

04.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

                Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević prisustvovala je danas na  Međunarodnom aerodromu u Sarajevu dopremi  prvog kontingenta vakcina iz mehanizma "EU4Health", čiji je osnivač Evropska unija. BiH je danas dobila 10.530 doza vakcina Pfizer/BioNTech.

                Primopredaji su prisustvovali evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi, savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler kao i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

                Varhelyi je iz Sarajeva započeo posjetu državama Zapadnog Balkana. U svom obraćanju je naglasio kako donacijom vakcina EU šalje poruku podrške svim državama ovog regiona.

                Savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Austrije Alexander Schallenberg rekao je da u Austriji živi više od 200 hiljada ljudi s porodičnim vezama u BiH, te naglasio značaj sigurnosti svih u okruženju.

                Iz mehanizma "EU4Health", a posredstvom Vlade Austrije, BiH očekuje ukupno 214.000 doza Pfizer vakcina do avgusta, a putem istog mehanizma očekuje se i 380.000 doza AstraZenece iz Poljske.