Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine započelo s aktivnostima u vezi s učlanjenjem entitetskih hidrometeoroloških zavoda u EUMETNET

17.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je započelo proceduru učlanjenja entitetskih hidrometeoroloških zavoda u Evropsku mrežu nacionalnih meteoroloških servisa (EUMETNET).

Članstvo u mreži će omogućiti hidrometeorološkim zavodima kvalitetniji rad i saradnju s međunarodnom meteorološkim institucijama, što bi trebalo da doprinese efikasnijem reagovanju na klimatske promjene.

Glavna svrha EUMETNET-a je mehanizam dijeljenja troškova i usvajanje efikasnih regionalnih mehanizama upravljanja, što ga čini pristupačnim čak i manjim zemljama.

EUMETNET provodi nekoliko programa za promatranje koji pružaju dodatna promatranja na moru, zraku ili zemlji.Postajući novim članom, entitetski hidrometeorološki zavodi će dobiti pristup rezultatima ovih programa, koji se sastoje od podataka, alata ili znanja.

Izazov ovog stoljeća je bolje razumijevanje klimatskih promjena, što će dovesti do boljeg modeliranja onoga što nazivamo "Zemljinim sistemom"- atmosfera koja je u interakciji s okeanima, kopnom i morskim ledom. Snažna saradnja s akademskom zajednicom od presudne je važnosti za bolje prognoze na svim nivoima.

Ukoliko članovi žele da imaju koristi od nekih programa, moraju da imaju unutrašnju sposobnost korištenja dodatnih podataka, alata ili znanja. Najveći tehnički zahtjev za nove članove je EMMA/MeteoAlarm u kojem Federalni hidrometeorološki zavod već djeluje.

Sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća grupa nacionalnim meteoroloških službi prepoznala je prednosti saradnje kako bi zadovoljile neke od svojih zajedničkih potreba za posmatranjem u Evropi i sjevernom Atlantiku. To je dovelo do stvaranja EUMETNET-a i prvog skupa programa promatranja koji su pokazali efikasnost ovog regionalnog pristupa.