Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Evropska unija u protekle dvije godine izdvojila 16 miliona eura za obrazovanje u Bosni i Hercegovini

23.07.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska unija u Bosni i Hercegovini nedavno je donirala računarsku opremu za 16 srednjih  stručnih škola u Bosni i Hercegovini. Nove računare su dobile srednje stručne škole u Sarajevu, Odžaku, Tuzli, Srebreniku, Kalesiji, Kladnju, Zenici, Goraždu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Gacku, Trebinju i Prnjavoru.

Ističući važnost ulaganja u obrazovanje, a kako bi sadašnje i buduće generacije pratile trendove savremene nastave i digitalne pismenosti, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine će nastaviti koordinirati aktivnosti na pripremi projektnih prijedloga čijom realizacijom će se unaprijediti kvalitet obrazovanja i obuke u Bosni i Hercegovini.

U posljednje dvije godine Evropska unija je izdvojila 16 miliona eura bespovratnih sredstava za podršku u predškolskom, stručnom i visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini.

Treba posebno izdvojiti projekat koji je posvećen unapređenju i relevantnosti stručnog obrazovanja, prepoznavanje neformalnog učenja i unapređenje digitalnih i preduzetničkih kompetencija u iznosu od čak tri miliona KM.

Pored nabavke 1000 računara za 16 srednjih stručnih škola, Evropska unija također finansira renoviranje obrazovnih institucija kako bi se poboljšali uvjeti rada za nastavno osoblje i učenike širom zemlje.

EU trenutno finansira obnovu 11  srednjih stručnih škola, 20 predškolskih ustanova i 18 sportskih dvorana u osnovnim školama u Bosni i Hercegovini. Još jedan značajan program koji podržava obrazovanje, obuku mlade i sport, koji finansira Evropska unija je i ERASMUS+.

Erasmus+ ured u Bosni i Hercegovini u saradnji s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine vrši promociju navedenog programa, te  tako prezentira informacije   i mogućnosti koje Program pruža studentima, nastavnicima i stručnjacima da  studiraju, obučavaju se i steknu iskustvo u inozemstvu.

Erasmus+ obuhvata period od 2021. do 2027. godine  s procijenjenim budžetom od 26,2 milijarde eura, što je gotovo dvostruko više od sredstava dodijeljenih prethodnom programu (2014 - 2020). Kroz mobilnost i međunarodna iskustva, Erasmus+ priprema učesnike za globalizirano tržište rada, promovirajući cjeloživotno učenje i kontinuirani razvoj vještina i znanja.

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je u saradnji s nadležnim obrazovnim vlastima, a uz pomoć EU, uradilo dokumenat „Poboljšanje kvaliteta i relevantnosti stručnog obrazovanja i obuke u BiH – Na osnovu zaključaka iz Rige (2021-2030)", a  koji je na prijedlog Ministarstva civilnih poslova usvojen od strane Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Dokumenat  predstavlja okvir za djelovanje svih nadležnih vlasti u Bosni i Hercegovini u oblasti stručnog obrazovanja i obuke  do 2030. godine. Ovim je ispunjena još jedna obaveza na putu integriranja Bosne i Hercegovine u EU.

U dokumentu je definirano  pet prioriteta: poticanje učenja zasnovanog na radu, razvoj osiguranja kvalitete u skladu s evropskim okvirom za osiguranje kvaliteta u stručnom obrazovanju i obuci, povećanje dostupnosti stručnog obrazovanja i kvalifikacije za sve, dodatno jačanje ključnih kompetencija u inicijalnom i kontinuiranom stručnomobrazovanju i obuci i osiguranje pristupa i mogućnosti za inicijalni i kontinuirani profesionalni razvoj nastavnika, trenera i mentora.