Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ESA planira satelitsku navigaciju na Mjesecu

26.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Evropska svemirska agencija (Europan Space Agency ESA) planira precizan navigacijski sistem na Mjesecu, sličan satelitskom navigacijskom sistemu kakav ima na Zemlji.

Takav navigacijski sistem omogućio bi svemirskim letjelicama i astronautima da tačno znaju gdje se nalaze kada se kreću oko mjesečevog tijela i precizno slete.

Inicijativa, poznata kao Mjesečina (Moonlight), također bi uključivala telekomunikacijsku funkciju.

Ovo desetljeće je inače s povećanim interesom za Zemljin satelit. U nizu misija na Mjesec najizazovniji je projekt Artemis koji će nakon Apolla ponovno odvesti ljude na najbliže Zemljino nebesko tijelo. Od prvog dolaska američkih astronauta na Mjesec prošlo je nešto više od pola stoljeća. Novi interes za Mjesec postoji u američkoj svemirskoj agenciji NASA, u Kini te u europskoj ESA. Za projekt satelitske navigacije na Mjesecu ESA traži od dva industrijska konzorcija u Evropi da definiraju kako bi izgledao integrirani satelitski navigacijski sistem na Mjesecu s telekomunikacijskom vezom sa Zemljom.

Budući navigacijski sistem na Mjesecu imati će najmanje tri, ali vjerojatno više satelita za pozicioniranje i prenošenje kako bi se osigurala globalna pokrivenost, a vjerojatno će sadržavati i neke površinske svjetionike kako bi se povećala tačnost navigacijskih signala.

Izabrani konzorciji će trebati predložiti tehnologije projekta Moonlight kako bi ih ESA predstavila s ciljevima projekta Evropskom vijeću na trogodišnjem redovnom sastanku iduće 2022. godine.

 

Mogućnosti koje bi donio navigacijski sistem na Mjesecu su brojne, od olakšanih i sigurnijih misija svemirskih letjelica prema Zemljinom satelitu, kontrole rovera koji bi bili u funkciji istraživanja Mjeseca, telekomunikacijske veze od planiranih teleskopa na tzv. tamnoj strani Mjeseca…

ESA-in projekt satelitske navigacije na Mjesecu imao bi i komercijalni dio što je već postala praksa u projektima NASA-e poput Artemisa.

Konzorcij koji je izradio navigacijski sklop na satelitskom sistemu Galileo Evropske unije već ima ugovor s ESA-e za satelit Lunar Pathfinder, koji se može smatrati svojevrsnim prototipom za Moonlight. Zapravo, testirat će tehnologiju prijamnika koja se može koristiti za fiksiranje položaja u svemiru. Planirano je lansiranje Pathfindera 2023. ili 2024. godine, a njegove će telekomunikacijske usluge nuditi na tržištu. Plan je postaviti Pathfinder u visoko eliptičnu orbitu kako bi mogao imati duža razdoblja vidljivosti nad Mjesečevim Južnim polom – planiranim odredištem ranih Artemidinih misija.

 

https://mreza.bug.hr/esa-planira-satelitsku-navigaciju-na-mjesecu/