Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ECMWF i Atos pokreću Centar izvrsnosti u modeliranju vremena i klime

15.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U sjedištu Evrospskog centra za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) otvorit će se novi Centar izvrsnosti u HPC-u, AI-u i kvantnom računanju za vrijeme i klimu, u partnerstvu s kompanijom za informacione tehnologije Atos. Centar izvrsnosti pružit će svom timu međunarodnih istraživača pristup novim tehnologijama umjetne inteligencije (AI) i tehnologijama kvantnog računanja, te benefitima resursa računanja visokih performanci (HPC) ECMWF-a, koji će uskoro biti smješteni u Bolonji, Italija. Cilj je podržati naučnike ECMWF-a u njihovom radu na predviđanju srednjoročnih i dugoročnih vremenskih prognoza i globalnom modeliranju klime.

Koristeći najnovija dostignuća u tehnologiji, istraživači ECMWF-a će moći poboljšati sposobnost prognoze pojave i intenziteta ekstremnih vremenskih događaja i drugih novih vremenskih pojava izazvanih klimatskim promjenama. Opremljen najnovijim Atos-ovim superračunarom BullSequana, Centar izvrsnosti će također podržati i Atos-ovi stručnjaci i tehnološki partneri koji će direktno sarađivati s istraživačima iz ECMWF-a kako bi razvili nove tehnike koje podržavaju prognozu vremena nove generacije, pomoći u jačanju otkrivanja o klimi i vremenu i inovacijama, te pomoći ECMWF-u u pripremi za buduće HPC i arhitekture rukovanja podacima.

 „Okupljanje stručnjaka svjetske klase u računarstvu, nauci o računarstvu i nauke o Zemljinom sistemu je ključno za nastavak unapređenja naše srednjoročne i dugoročne vremenske prognoze. Centar se nadovezuje na prethodnu uspješnu saradnju s Atos-om i igrat će značajnu ulogu u pomaganju da poboljšamo i pouzdano predvidimo znatno prije pojavu i intenzitet ekstremnih vremenskih događaja kao i drugih događaja povezanih s klimatskim promjenama“, objasnila je dr. Florence Rabier, generalna direktorica ECMWF-a. "Tehnologija će igrati ključnu ulogu u pružanju podrške našim stručnjacima na tom polju i omogućavanju partnerima u naše 34 države članice i pridružene članice širom Evrope da nastave da štite život i imovinu u svojim zemljama."

https://www.ecmwf.int/en/about/media-centre/news/2020/ecmwf-and-atos-launch-center-excellence-weather-climate-modelling