Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Саопштењe за јавност поводом 7. априла – Свјетског дана здравља

06.04.2020

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

„ПОДРЖИМО МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ/ТЕХНИЧАРЕ И БАБИЦЕ“

Свјетска здравствена скупштина је, 1948. године, установила 7. април као Свјетски дан здравља. Овај датум се обиљежава од 1950. године, с циљем подизања свијести о специфичним здравственим темама које су од приоритетног значаја за Свјетску здравствену организацију (СЗО).

У фокусу обиљежавања Свјетског дана здравља ове године су медицинске сестре/техничари и бабице с циљем подсјећања на њихову кључну улогу у очувању здравља у заједници и глобално.

Медицинске сестре/техничари и бабице су особе које су посветиле своје животе бризи о мајкама и дјеци; пружању услуга имунизације у циљу спасавања живота и давања савјета о здрављу; њези старијих особа и свакодневном задовољавању основних потреба у вези са здрављем.

Медицинске сестре/техничари и бабице се данас налазе у првом плану одговора на COVID -19 обезбјеђујући обољелима, с пуно поштовања, високо квалитетно лијечење и његу, водећи дијалог у заједници ради суочавања са страховима и питањима и, у неким случајевима, прикупљање података за клиничке студије. Једноставно речено, без њих не би било никаквог одговора.

У оквиру активности у вези с обиљежавањем Свјетског дана здравља, а у складу с проглашењем 2020. године Међународном годином медицинских сестара/техничара и бабица, СЗО ће истакнути садашњи статус сестринства широм свијета. Препоруке које ће СЗО и њени партнери направити у сврху јачања професија медицинских сестара/техничара и бабица имаће велики значај за постизање националних и глобалних циљева у вези с универзалном здравственом покривеношћу, здрављем мајке и дјетета, заразних и незаразних болести укључујући и ментално здравље, приправност и одговор на хитне ситуације, сигурност пацијената и пружање интегрисане његе са фокусом на пацијента.

У оквиру наведене кампање, СЗО позива ширу јавност, доносиоце одлука и остале здравствене раднике да искажу захвалност медицинским сестрама/техничарима и бабицама за њихов рад у циљу очувања нашег здравље. СЗО захтијева већу подршку за медицинске сестре/техничаре и бабице и већа улагања у њихову едукацију и запошљавање како би универзална здравствена заштита постала стварност свуда. Такође, СЗО апелује на предузимање активности које ће довести до побољшања прикупљања података о људским ресурсима у сестринству и бабинству како би се ови ресурси боље користили и распоређивали тамо гдје су најпотребнији, и тражи укључивање медицинских сестара/техничара и бабица у доношење одлука.

СЗО ће ове године објавити први Извјештај о стању у области сестринства у којем ће бити представљена глобална слика о статусу ове медицинске професије. Сличан извјештај о бабицама биће објављен 2021. године.

Девет милиона медицинских сестра/техничара и бабица је потребно у свијету да би се постигла универзална здравствена покривеност до 2030. године.

Уз подршку Швајцарске агенције за развој и сарадњу (SDC) у Босни и Херцеговини у току је реализација друге фазе вишегодишњег Пројекта јачања сестринства у БиХ фокусираног на јачање ове здравствене професије с крајњим циљем да омогући да медицинске сестре/техничари пружају квалитетне услуге, доступне свима, а посебно рањивим и социјално искљученим групама становништва.

Свјетска здравствена скупштина је прогласила 2020. годину „Међународном годином медицинских сестара/техничара и бабица“, у част 200. годишњице рођења Флоренце Нихтингале која је утемељила модерно сестринство. Циљ кампање је да обиљежи рад медицинских сестара/техничара и бабица, истичући захтјевне услове њиховог рада и заговарајући повећање улагања у људске ресурсе у области сестринства и бабинства. Кампању води СЗО заједно са партнерима – Међународмом конфедерацијом бабица (ICM), Међународним вијећем медицинских сестара (ICN), заједничком кампањом СЗО и ICN „Nursing Now“ и Популацијским фондом Уједињених нација (UNFPA).