Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak predstavnika Ministarstva civilnih poslova u Sektoru za zdravstvo i Donorske mreže

16.07.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sektoru za zdravstvo Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine pomoćnik ministrice za zdravstvo Jurica Arapović i njegovi saradnici održali su sastanak s predstavnicima Donorske mreže BiH Halimom Resić, Tomislavom Žueljevićem i Adelom Čomić.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj situaciji po pitanju transplantacije organa u Bosni i Hercegovini, te koracima koje Ministarstvo civilnih poslova BiH može preduzeti kako bi se podigla svijest o donorstvu u građana u BiH.

Pomoćnik Arapović je istakao kako Ministarstvo i Sektor za zdravstvo ima snažnu volju i socijalnu obavezu pokrenuti transplantacijsku medicinu na nivo na kojem se ova grana medicine nalazi u zemljama regije.

Također je  naveo kako je trenutno interesni fokus Sektora za zdravstvo ova disciplina medicine, te da se ulažu enormni napori u traženju podrške na državnim nivoima eminentnih transplantacijskih centara, tako i u pružanju stručne pomoći preko pojedinih državnih ministarstava zdravstva u zemljama regiona, kada je u pitanju jačanje kvalitete pravovremenog prepoznavanja donora te transplantacijske medicine u BiH.

Dodao je kako je Ministarstvo civilnih poslova, kao koordinator po ovom pitanju, pozvano na Godišnji sastanak Eurotransplanta u oktobru ove godine, gdje će se iznijeti aktuelnosti glede transplantacije i donorstva u BiH u proteklom periodu.

Predstavnici Donorske mreže BiH su se zahvalili na naporima koje Ministarstvo na čelu s ministricom Dubravkom Bošnjak pruža u jačanju svijenosti o transplantaciji i donorstvu u BiH. Također su naglasili da su oni, pored Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH, jedine dvije nevladine organizacije koje kontinuirano rade na promociji donorstva i transplantacije organa u BiH.

Svjesni činjenice fokusiranosti i održanja aktivnosti promocije donorstva u BiH, predstavnici Donorske mreže su istakli kako cijene interes Ministarstva civilnih poslova za provođenje aktivnosti kampanja o jačanju svijesti o donorstvu i da će dati nesebičnu stručnu i aktivističku potporu.  Također su naglasili kako ne raspolažu s dovoljnim finansijskim sredstvima u posljednje vrijeme.

Ministarstvo civilnih poslova BiH je i prije informirano s navedenim problemom financiranja Donorske mreže BiH, te je izvijestilo da će nastojati jačati ovu granu medicine kroz sredstva predviđena grantom koji se raspisuje za 2024. godinu.

Štoviše, pored sufinansiranja projekata koji se bave prevencijom HIV-a, tuberkuloze i bolesti ovisnosti, dio sredstava će ovogodišnjim grantom biti namijenjen i za promociju donorstva i transplantacije organa, što će brojnim nevladinim organizacijama kao što je Donorska mreža u određenoj mjeri omogućiti provođenje kampanja o donorstvu i transplantaciji organa.

S ciljem provođenja navedenih aktivnosti, Ministarstvo civilnih poslova BiH će u skladu sa svojom ulogom i nadležnostima, pokušati ojačati svijest nadležnih entitetskih institucija i Brčko Distrikta da osiguraju grant sredstva za apliciranje na projekte koji za cilj imaju jačanje svijesti i promociju donorstva i transplantacije organa.

Navedene aktivnosti jačanja svijesti građana o donorstvu organa svakako jačaju poziciju Bosne i Hercegovine na ovom planu, imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina pokrenula početne korake u procesu pridruživanja međunarodnoj organizaciji Eurotransplant, a pogotovo imajući u vidu da je za pristupanje Eurotransplantu potrebno podići broj kadaveričnih transplantacija u BiH, što najviše ovisi o svijesti građana Bosne i Hercegovine.

Predstavnici Donorske mreže su istakli da se podizanje svijesti građana vrši edukacijom, tačnim i pravovremenim informacijama, životnim primjerima, javnim tribinama, plakatima, uličnim štandovima, promo materijalom, brošurama, kratkim edukativnim filmovima, itd.

Posebno su istaknuli važnost potpisivanja donorskih kartica (na dobrovoljnoj bazi) te medijske promocije donorstva, obilježavanja značajnih datuma, te mogućnost uspostavljanja Nacionalnog dana darivanja organa u BiH.

Nakon što su predstavnici Donorske mreže iznijeli problem s pravovremenim prepoznavanjem donora te aktivnosti transplantacijskih koordinatora u pojedinim centrima, pomoćnik Arapović i predstavnici Donorske mreže su se usaglasili kako je neizostavna karika rješavanja ovog problema u BiH i podizanje svijesti kod samih ljekara, menadžera kliničkih centara u BiH, koji bi bili ključne tačke za podizanje broja kadaveričnih transplantacija.

Transplantacijski koordinatori bi obavljali razgovor s članovima porodice preminulog te omogućili doniranje organa i spašavanje brojnih ljudskih života, ali u konačnici i uštedu u zdravstvu, odnosno manje financijsko opterećenje zdravstvenog sistema.

Podizanje građanske i ljekarske svijesti o transplantaciji i donorstvu će biti jedna od glavnih koraka koji bi za cilj imali pristupanje Eurotransplantu.

Zaključno, pomoćnik Arapović je naglasio kako Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine ima namjeru podržati organizaciju info dana, koja će za cilj imati jačanje svijesti građana o donorstvu i transplantaciji organa u BiH uključujući, osim edukacijskih promotivnih aktivnosti, i potpisivanje dobrovoljnih donorskih kartica, ali i istaknuti iskustva brojnih ljekara i aktivista koji svakodnevno doprinose razvoju transplantacijske medicine i donorstva u BiH.

Info dan se planira upriličiti jedan dan tokom oktobra ove godine kada se inače obilježava Evropski dan darivanja organa i zahvale donorima.