Grb BiH

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

Vijesti

 

СВЕ ВИЈЕСТИ


СЕКТОРИ

КАТЕГОРИЈЕ

Одржан састанак Комисије за деминирање БиХ са донаторима

09.07.2021

Пошаљи документе на е-маил

Е-маил пошиљаоца (*):
Е-маил примаоца (*):
Коментар:

У Сарајеву је данас одржан састанак чланова Комисије за деминирање БиХ и БХ МАК-а са представницима амбасада држава донатора у области деминирања с циљем разматрања актуелне ситуације у вези са процесом деминирања.

                Уз преглед оствареног напретка, те представљање званичног  Захтјева Босне и Херцеговине за продужење рока по члану 5. Отавске конвенције као и званичног  Захтјева за продужење рока за рјешавање проблема касетне муниције у Босни и Херцеговини, циљ састанка био је промовисање узајамног разумијевања и визије за имплементацију обавеза у чишћењу мина и касетне муниције које је преузела Босна и Херцеговина.

                На састанку је заједнички оцијењено да је процесс деминирања успорен, прије свега због потешкоћа које је узроковала појава пандемије. Велики дио средстава преусмјерен је из свих области у здравство, па и новац који је био намијењен деминирању.

                Исказана је потреба да се овој области убудуће посвети пажња како би се надокнадило пропуштено.

                Чланови Комисије за деминирање БиХ нагласили су да је за Босну и Херцеговину од изузетног значаја интерес донатора и њихова улагања у БиХ, као и очекивање да ће сарадња бити настављена у интересу свих становника БиХ.

                 Током разговора у Сарајеву представљени су и резултате пројекта Општа процјена мински сумњивих подручја, те утицај пројекта на даље планирање оперативних задатака и израду стратешких докумената.