Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak Povjerenstva za razminiranje BiH sa donatorima

09.07.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je danas održan sastanak članova Povjerenstva za razminiranje BiH i BH MAC-a sa predstavnicima veleposlanstva država donatora u području razminiranja s ciljem razmatranja aktualne situacije u vezi sa procesom razminiranja.

                Uz pregled ostvarenog napretka, te predstavljanje zvaničnog  Zahtjeva Bosne i Hercegovine za produženje roka po članu 5. Otavske konvencije kao i zvaničnog  Zahtjeva za produženje roka za rješavanje problema kasetne municije u Bosni i Hercegovini, cilj sastanka bio je promoviranje uzajamnog razumijevanja i vizije za implementaciju obveza u čišćenju mina i kasetne municije koje je preuzela Bosna i Hercegovina.

                Na sastanku je zajednički ocijenjeno da je proces razminiranja usporen, prije svega zbog poteškoća koje je prouzročila pojava pandemije. Veliki dio sredstava preusmjeren je iz svih oblasti u zdravstvo, pa i novac koji je bio namijenjen razminiranju.

                Iskazana je potreba da se ovoj oblasti ubuduće posveti pozornost kako bi se nadoknadilo propušteno.

                Članovi Povjerenstva za razminiranje BiH naglasili su da je za Bosnu i Hercegovinu od izuzetnog značaja interes donatora i njihova ulaganja u BiH, kao i očekivanje da će suradnja biti nastavljena u interesu svih žitelja BiH.

                 Tijekom razgovora u Sarajevu predstavljeni su i rezultate projekta Opća procjena minski sumnjivih područja, te utjecaj projekta na daljnje planiranje operativnih zadataka i izradu strateških dokumenata.