Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

COST program - princip inkluzivnosti

18.03.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

COST Akcije i aktivnosti se baziraju na bottom-up pristupu, otvorenosti i izvrsnosti u nauci, razvoju talenata i kreativnosti.

 

COST program se bazira na principu inkluzivnosti kroz tri glavna elementa: geografska rasprostranjenost, uključivanje mladih istraživača i balans rodne zastupljenosti.

 

Bosna i Hercegovina spada u grupu članica COST-a koje imaju manji istraživački intezitet, to jeste, COST Inclusiveness Target Countries (ITCs).

Ovoj grupi također pripadaju:

Albanija, Bugarska, Kipar, Češka, Estonija, Hrvatska, Grčka, Mađarska, Litvanija, Latvija, Malta, Moldavija, Crna Gora, Poljska, Portugal, Rumunija, Slovenija, Slovačka, Sjeverna Makedonija, Srbija i Turska.

 

COST ciljevi koji se odnose na inkluzivnost:

 

  • Identificiranje izvrsnosti u nauci i tehnologiji širom Europe
  • Povećanje pristupa finansiranju i istraživačkoj infrastrukturi
  • Pokretanje strukturnih promjena u nacionalnim istraživačkim sistemima država članica COST-a.

 

Polovina COST budžeta se odnosi na aktivnosti usklađene sa principom inkluzivnosti, s naglaskom na angažiranje istraživača iz COST Inclusiveness Target Countries.

Ovo je ujedno u skladu sa principima koji se odnose na politiku širenja izvrsnosti u nauci i politiku širenja učešća u EU programu za istraživanje i inovacije u okviru Horizon Europe programa.

 

Svaki prijedlog COST Akcije treba uključiti mrežu predlagača iz najmanje 7 različitih COST punopravnih članica ili zemlja koje spadaju u COST zemlje saradnje, od čega minimlno 50% predlagača treba dolaziti iz Inclusiveness Target Countries.

Link za vodič o pravilima za podnošenje prijedloga se nalazi na linku: https://www.cost.eu/uploads/2021/12/COST-104-21-COST_Open_Call_Applicants_guidelines_SESA.pdf

 

Pronađi Akciju: https://www.cost.eu/cost-actions-event/browse-actions/

 

www.cost.eu