Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Bosna i Hercegovina otvara vrata Evropske unije za nabavku vakcina protiv COVID-19 zaraznog oboljenja preko EU mehanizma

09.12.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zahvaljujući izuzetnoj koordinaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, delegacije Evropske unije u BiH i nadležnih zdravstvenih institucija Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH, Bosna i Hercegovina je  pozvana da iskaže potrebe za vakcine protiv COVID-19 zaraznog oboljenja, a u sklopu EU mehanizma nabavke.

Slijedeći kontinuirane upite Ministarstva civilnih poslova BiH o mogućnosti uključenja Bosne i Hercegovine u EU mehanizam nabavke, Generalni direktorat za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije (DG NEAR), putem delegacije Evropske unije u BiH, pozvao je Bosnu i Hercegovinu da iskaže svoje potrebe za količinom vakcina. 

Ovim pozivom, pored COVAX mehanizma, Bosni i Hercegovini se otvorila mogućnost da bude dio i EU mehanizma nabavke što je glavni i jedini preduvjet maksimalne sigurnosti u procesu nabavke vakcina.

Od početka pregovora i otvorenih opcija za nabavku vakcina Ministarstvo civilnih poslova BiH pronalazi mehanizme kojim bi u najkraćem roku pomogla građanima BiH.