Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ažurirana pravila o koordinaciji bezbjednog i slobodnog kretanja u Evropskoj uniji

08.12.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

      Evropska komisija je 25. novembra 2021. godinepredložila ažuriranje pravila o koordinaciji bezbjednog i slobodnog kretanja u Evropskoj uniji kao odgovor na pandemiju COVID-19 .Neke od mjera koje predlaže Evropska komisija su: produženje certifikata o vakcinaciji na 9 mjeseci, fokus na personalni pristup u regulisanju kretanja umjesto na regionalni, promjena sistema oznaka boja za zaraze i promjena mjera za obavezan karantin i druge. Ove bi mjere trebale stupiti na snagu  od 10. januara 2022. godine pošto ih posle pripreme prihvate sve zemlje članice.

       Prema informacijama koje je dala EK cilj novih mjera je izbjegavanje divergentnih mjera u cijeloj EU. Evropska komisija ocjenjuje da je nivo vakcinacije od ljeta značajno uvećan,ali i da kretanje pandemije zahtjeva efikasan nastavak vakcinacije. Evropska komisija takođe smatra da je EU digitalni COVID certifikat uspješno uveden i da je do sada izdato više od 650 miliona potvrda. Predložene mjere EK odnose se na sljedeće:

Fokus na „ pristup zasnovan na osobi“ – Što znači da osoba koja ima važeći EU digitalni COVID certifikat ne bi trebala biti podložna dodatnim ograničenjima,kao što su testovi ili karantin.

Standardna valjanost potvrda o vakcinaciji – Komisija predlaže standardni period prihvatanja od 9 mjeseci za potvrde o vakcinaciji izdate nakon završetka primarne serije vakcinacije,što bi značilo da Države članice ne bi trebale odbiti potvrdu o vakcinaciji koja je izdata manje od 9 mjeseci od primjene posljednje doze primarne vakcinacije.

Dopunska vakcinacija – S obzirom  na podatke koji se pojavljuju može se očekivati da zaštita od dopunske vakcinacije može trajati duže od one koja je rezultat primarne serije vakcinacije. Na osnovu novih rezultata i dokaza koji budu dobijeni Komisija će odrediti period prihvatanjai za potvrde o dopunskoj vakcinaciji.

Mapa semafora EU ( zelena,žuta, crvena zona ) je prilagođena – Karta epidemiološke situacije bi bila uglavnom u informativne svrhe ali bi služila i za koordinaciju mjera za područja s posebno niskom („zeleno“) ili posebno visokom („tamnocrvena“) cirkulacijom virusa. Za putnike iz „zelenih“ područja ne bi trebalo primjenjivati nikakva ograničenja. Treba obeshrabriti putovanja u i iz „tamnocrvenih“ područja s obzirom na veliki broj novih infekcija u tim zonama,a osobe koje nisu vakcinisane niti su se oporavile od virusa trebale bi biti podvrgnute testu prije odlaska i karantin nakon dolaska.

      Pojednostavljena procedura „ zaustavljanja zbog vanredne situacije“ – EK predlaže da hitna procedura zbog širenja mogućih novih varijanti COVID-19 ili rješavanju posebno ozbiljnih situacija treba biti pojednostavljena o operativnija. To bi uključivalo obavještenje države članice Komisiji i Savjetu.