Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Ambasador Japana uručio ministrici Bošnjak ključeve za sanitetska vozila koje je zdravstvenim ustanovama u BiH donirala Vlada Japana

20.09.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U Sarajevu je održan sastanak ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravke Bošnjak s ambasadorom Japana u Bosni i Hercegovini Masamijem Kinefuchijem.

Tom je prilikom ambasador Kinefuchi ministrici Bošnjak simbolično uručio ključeve za sanitetska vozila koje je Vlada Japana donirala zdravstvenim ustanovama u Bosni i Hercegovini.

Na osnovu Sporazuma razmjenom nota između Vijeća ministara BiH i Vlade Japana o japanskoj bespovratnoj pomoći u iznosu od 100.000.000 japanskih jena za opremanje medicinskih ustanova, Ministarstvo civilnih poslova je primilo ove donacije u ime Bosne i Hercegovine, a krajnji korisnici bile su četiri zdravstvene ustanove.

Prvi dio donacije medicinske opreme (prenosni ultrazvučni skener ARIETTA 65) realiziran je u novembru 2023, a krajnji korisnik navedene opreme bila je JZU Bolnica Gradiška.

Drugi dio ove donacije - tri sanitetska vozila marke Toyota, ukupne vrijednosti 153.810,00 eura - realiziovan je julu 2024. godine. Vozila su dobile:   Bolnica „Sveti Vračevi„Bijeljina, Kantonalna bolnica “Dr. Irfan Ljubijankić“ Bihać i Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta.

Ministrica Bošnjak se zahvalila na ogromnoj pomoći koju je Japana pruža Bosni i Hercegovini. Također se zahvalila podršci koju  je Japan dao tokom zasjedanja Komiteta za svjetsku baštinu u Indiji za upis pećine Vjetrenica na Listu svjetske baštine.

Konstatirano je kako su bilateralni odnosi između BiH i Japana dobri. Današnji susret bio je i povod da se razgovara o nastavku saradnje u zdravstvu, deminiranju, kulturi, obrazovanju, socijalnoj skrbi, sportu i drugim temama. Masami Kinefuchi imenovan je za ambasadora Japana u Bosni i Hercegovini 2022. godine.