Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Zamjenica ministra civilnih poslova BiH Marijana Mojić na 112. Međunarodnoj konferenciji rada u Ženevi

12.06.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zamjenica ministra civilnih poslova Bosne i Hercegovine, Marijana Mojić, prisustvovala je 112. Međunarodnoj konferenciji rada koja se održava od 3. do 14. juna u Ženevi. Ovogodišnje zasedanje Međunarodne konferencije rada okuplja predstavnike vlada, poslodavaca i radnika iz 187 država članica Međunarodne organizacije rada (MOR).

Tokom dvanaest dana trajanja Konferencije, delegati razmatraju brojna pitanja, uključujući zaštitu radnika od efekata klimatskih promjena i bioloških opasnosti. Na dnevnom redu ovogodišnje Konferencije nalaze se i tačke od posebnog značaja, među kojima su rasprave o uvođenju standarda za zaštitu od bioloških rizika, strateškim ciljevima osnovnih načela i prava na radu, dostojanstvenom radu i ekonomiji brige. Ekonomija brige odnosi se na radne aktivnosti koje obuhvataju materijalnu i socijalnu brigu o postojećoj i budućoj radnoj snazi, kao i populaciji u cjelini.

Međunarodna konferencija rada, koja se održava jednom godišnje u junu, predstavlja najviše tijelo MOR-a. Svaku državu članicu MOR-a na Konferenciji zastupaju predstavnici vlada, poslodavaca i radnika, odnosno sindikata. Ove godine, u delegaciji Bosne i Hercegovine nalaze se predstavnici sindikata i poslodavaca iz Republike Srpske.