Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Vlada Republike Hrvatske donirala 30 hiljada doza vakcina za potrebe vakcinisanja prioritetnih grupa stanovništva Bosne i Hercegovine

07.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Danas, 7. juna 2021. godine, potpredsjednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova dr. sc. Davor Božinović primio je u službenu posjetu ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević povodom donacije vakcina protiv bolesti COVID-19 Bosni i Hercegovini. Sastanku su prisustvovali državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Terezija Gras te šef Kabineta ministrice civilnih poslova Bosne i Hercegovine Davor Bošnjak.

Ministrica Gudeljević je na početku obraćanja izjavila: „Radosna sam što danas mogu biti ovdje na primopredaji donacije vakcina koju je donirala Vlada Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini“, te dodala:

„Svjesni smo činjenice koliko je, na početku, bilo teško dobiti potrebne doze vakcina u situaciji kad je koronavirus poharao čitav svijet. Hrvatska je, također, osjetila koliko je bilo teško doći do vakcina, a mi u Bosni i Hercegovini osjetili smo to još snažnije. Stoga smo, suočeni s mogućnošću da nećemo moći samostalno dobiti potrebne doze vakcina, prošle godine potpisali ugovor s Globalnom alijansom za cjepljenje (GAVI) i pristupili COVAX mehanizmu koji je tada obećavao jednak pristup vakcinama svim zemljama, bez obzira koliko moćne ili bogate bile. Nažalost, Bosna i Hercegovina je prve doze vakcina dobila tek u ožujku, u odnosu na zemlje u našem susjedstvu. Ova gesta koju je iskazala Vlada Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini i u ovim teškim vremenima donirala 30 tisuća doza vakcina za potrebe vakcinisanja prioritetnih skupina stanovništva Bosne i Hercegovine je veoma značajna“, izjavila je ministrica Gudeljević.

Vakcine će biti raspoređeno tako što će 15 hiljada doza biti donirano Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 hiljada doza raspodijelit će se na ostatak stanovništva Bosne i Hercegovine.

 „Ovim gestom želimo iskazati odlučnost i spremnost da pomognemo, prije svega susjedima, kako bi cijeli ovaj proces borbe protiv koronavirusa bio što uspješniji. Kad govorimo o borbi protiv COVID-a, niti jedna zemlja nema taj luksuz da se bori sama, jer radi se o globalnoj pandemiji. Efikasno provođenje vakcinacije je zapravo jedini izlaz iz epidemije. Raduje me da su naši kolege u Bosni i Hercegovini prepoznali važnost i odgovornost u smislu osiguravanja dostupnosti vakcina svojim državljanima. Također, raduje me da su uspostavljeni mehanizmi kojima se dolazi do vakcina i nadam se da će sve više vakcina dolaziti u Bosnu i Hercegovinu i druge zemlje regije jer to nam je svima u interesu“, objasnio je ministar Božinović.

Kroz Mehanizme Evropske unije Republika Hrvatska, zajedno s ostalim državama članicama, predstavlja značajne donatore vakcina kroz sustav COVAX-a. Obaveza koja je preuzeta na globalnom nivou iznosi 2,2 milijarde vakcina tokom 2021. godine, od kojih bi nešto više od milijardu i 300 miliona doza trebalo bi biti raspoređeno među 92 zemlje svijeta koje imaju niži ili srednji prosječan dohodak po glavi stanovnika.

Na zadnjem Evropskom vijeću donesena je ad hoc odluka o dodatnih 100 miliona doza koje će Evropska unija osigurati zemljama u svom susjedstvu.

„Kroz cijelu krizu sa koronavirusom pokazujemo visoku razinu solidarnosti s našim susjedstvom, kao što je i Hrvatska osjetila solidarnost drugih zemalja. Moramo jedni drugima pomagati, bilo kroz podizanje kvalitete zbrinjavanja stanovnika u bolnicama kao što je slučaj u Bosni i Hercegovini, prije svega Sveučilišnoj bolnici u Mostaru, bilo kroz sve one donacije koje su bile vezane uz zaštitnu opremu, koje u početku nije bilo.“, istaknuo je ministar Božinović.

„Ovim putem želim još jednom zahvaliti Vladi Republike Hrvatske i svima onima koji su dali svoj doprinos da se realizira ova donacija. Ona je od velikog značaja za sve koji žive u Bosni i Hercegovini. Ovo je dokaz našeg prijateljskog odnosa, a Republika Hrvatska je pokazala da vodi računa i brine o svojim susjedima“, zaključila je ministrica Gudeljević.