Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

VIJEĆE EUROPE O ZDRAVIM STILOVIMA ŽIVOTA I ANTIDOPING POLITICI

24.06.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Vijeće Europe pridružilo se inicijativi Evropske komisije HealthyLifestyle4All, “dvogodišnjoj kampanji s ciljem promovisanja zdravih stilova života za sve, među generacijama i društvenim grupama, povezivanjem sporta i aktivnog načina života sa zdravstvenim, prehrambenim i drugim politikama”, kroz obećanje da će se provesti studija o zdravstvenim rizicima dopinga od strane amatera.

Sport igra važnu ulogu u zaštiti zdravlja, ali upotreba doping sredstava i metoda od strane onih koji se bave sportom i dalje traje, s teškim posljedicama.

Svojom Konvencijom protiv dopinga, koja definira "sportistkinje i sportiste" kao one koji redovno učestvuju u organiziranim sportskim aktivnostima, države stranke bave se dopingom ne samo u elitnom sportu, već iu mnogo širem kontekstu, uključujući sportske organizacije , saveze, fitnes centre na regionalnom, lokalnom i nacionalnom nivou. Grupa za praćenje Antidopinške konvencije  prikuplja potrebnu stručnost i djeluje kao forum na kojem rezultati studije mogu činiti osnovu za moguće buduće aktivnosti, inicijative i politike, što u konačnici dovodi do zdravijeg načina života za evropske građane.

 

Više na: https://www.coe.int/en/web/sport/-/healthylifestyle4all-the-council-of-europe-s-pledge-on-healthy-lifestyles-and-anti-doping-policies