Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

U Ministartsvu civilnih poslova Bosne i Hercegovine održan sastanak sa predstavnicima Bosne i Hercegovine u Programu Horizont Evrope

23.09.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević održala je  sastanak sa imenovanim državnim kontakt osobama (NCP) i predstavnicima Bosne i Hercegovine u Programskim odborima Programa Evropske unije za istraživanje i inovacije Horizont Evrope 2021.-2027. godina. Sastanku su također prisustvovali i predstavnici Vijeća za znanost Bosne i Hercergovine.

Cilj sastanka bio je predstavljanje Programa Horizont Evrope i obaveza Bosne i Hercegovine koje proizilaze iz statusa pridružene članice Programa. 

Ovom prilikom, ministrica Gudeljević je istakla „ Evropska unija je kroz Horizont Evrope otvarila našoj akademskoj zajednici i kompanijama evropske fondove za istraživanje i inovacije vrijedne 95,5 milijardi evra za period 2021.-2027. godina. Organizacije iz Bosne u Hercegovine sudjeluju u projektima i konkursima Horizont Evropa pod jednakim uvjetima kao i organizacije iz zemalja članica Evropske unije. Uspjeh organizacija iz BiH zavisi od kvaliteta predloženih projekata i vještina u povezivanju s međunarodnim partnerima“.

Učestvovanje u Horizont Evropa omogućava mobilnost naučnika, jača istraživanje i integraciju u Evropski istraživački prostor.

Sastanak je bio prilika za razmjenjenu iskustva o učestvovanju u Programu i uspostavljanju uzajamne saradnje između imenovanih predstavnika Bosne i Hercegovine. 

Prisutni su istakli da su ohrabreni podacima Evropske unije da je Bosna i Hercegovina u 2021. godini ostvarila bolje rezultate učestvovanja u Horizont Evrope u odnosu na prethodne godine.

Cilj Evropske unije je da kroz svoje fondove za znanost jača uticaj istraživanja i inovacija na razvoj, podršku i provođenje politika EU uz rješavanje globalnih izazova.

Horizont Evrope omogućava stvaranje i bolje širenje izvrsnog znanja i tehnologija. Otvara radna mjesta, u potpunosti uključuje fond talenata EU -a, podstiče privredni rast, promovira konkurentnost i optimizira uticaj ulaganja u ojačanom Evropskom istraživačkom prostoru.