Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

„Tradicija uzgoja konja lipicanera“ upisana na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

01.12.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Odluka o upisu „Tradicije uzgoja konja lipicanera“na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva donesena je na 17. zasjedanju UNESCO Međuvladinog komiteta za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, Kraljevina Maroko.

Ministarstvo civilnih poslova i ministrica Ankica Gudeljević aktivno su u prethodnom razdoblju pružali podršku nominaciji. Ministrica Gudeljević učestvovala je na zasjedanju UNESCO Međuvladinog odbora za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u Rabatu, a jedna od tema razgovora sa generalom direktoricom UNESCOa Audrey Azoulay bila je i zaštita dobara iz Bosne i Hercegovine.

Ministrica je istakla da je riječ o petom elementu iz BiH na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva, a prvom koji je rađen kao serijska nominacija.

Inicijativa za upis „Tradicije uzgoja konja lipicanera“ pokrenuta je u Sloveniji, a uključile su se Austrija, Hrvatska, Mađarska, Slovačka, Rumunija, Italija i Bosna i Hercegovina. Upis ovog elementa na Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva rezultat je zajedničkog rada, a Međuvladin komitet u obrazloženju pohvalio je države za uzoran nominacioni fajl koji pokazuje blisku saradnju i uzajamno poštivanje.

Članovi Međuvladinog komiteta za zaštitu nematerijalne kulturne baštine odlučili su na popis nematerijalne baštine, na kojemu je već oko 600 tradicionalnih zanatskih i ostalih umijeća iz 130 zemalja uvrstiti tradicije uzgoja konja lipicanera, što će pozitivno uticati na razvoj uzgoja ove rase konja u regionu, ali i na razvoj turizma.

Proces nominacije trajao je duže od dvije godine, a očekuje se da će upis pomoći i oživljavanju sela i izvođenju nekih novih elemenata za izvor prihoda, kroz turizam, sportske aktivnosti te kroz zaštitu seoskog područja.

Početci uzgajanja lipicanera vezuju se uz Habsburšku monarhiju, ali danas lipicaneri imaju posebnu ulogu u tradiciji i životu ruralnih područja. Dio su tradicionalnih obreda i svečanosti.

https://www.youtube.com/watch?v=Eet9fAvCM5A