Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

TEQBALL UVRŠTEN U PROGRAM EVROPSKIH IGARA 2023.

08.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Teqball je uvršten u grupu sportova koji će biti zastupljeni na Evropskim igrama 2023. u Krakovu i Malopoljskoj regiji kao 16. po redu i kao najbrže rastući sport na svijetu. Tako su odlučili predstavnici Europskih olimpijskih odbora (EOO) nakon postignutog sporazuma s Međunarodnim teqball savezom (Fédération Internationale de Teqball - FITEQ).

 

Od utemeljenja teqballa 2012. godine Poljska je organizirala brojna teqball takmičenja, a sport se pokazao popularnim u cijeloj zemlji i zato ne iznenađuje njegovo premijerno uključivanje u program Evropskih igara.


Uključivanje teqballa u program za Evropske igre još je jedan pozitivan korak naprijed za ovaj brzo rastući sport. Fudbalski sport koji se igra na posebno zakrivljenom stolu (teq stol), privlači novu generaciju sportista i ljubitelja amatera poznatih kao teqers.


Nacionalne teqball federacije u Evropi dobit će priliku da se njihovi sportisti takmiče na Igrama u muškoj i ženskoj pojedinačnoj konkurenciji, kao i u mješovitim parovima. Takmičit će se najviše 70 teqball sportista.

 

Predsjedavajući Komisije za koordinaciju Evropskih igara Hasan Arat pohvalio je inovativnost sporta:

- Teqball je sport koji se zasniva na vještini, koncentraciji i izdržljivosti. Stvara novu vrstu     

  sportaša i vrlo nam je drago pozdraviti ga u programu za Igre 2023., kao i FITEQ u  

 porodici EOO-a. Iznova pokazujemo spremnost davanja mjesta novim sportovima uz naše 

 olimpijske sportove.

 

Vodeći dužnosnici FITEQ-a, ujedno i njegovi suosnivači - Gábor Borsányi, Viktor Huszár i György Gattyán - osvrnuli su se na povijesni iskorak njihova sporta:

 

-          Ovo je poseban dan za teqball porodicu. Naš sport rođen je u Evropi - kontinentu koji je od tada u središtu našeg globalnog rasta i što će biti dio najprestižnijeg evropskog sportskog događaja velika je čast za sve koji su povezani s našim sportom. Zahvalni smo EOO-u, Poljskom olimpijskom odboru i Organizacijskom odboru Igara te vjerujemo da naš sport, usmjeren na mlade i ravnopravnost spolova, može donijeti jedinstvenu perspektivu i dodati stvarnu vrijednost Igrama 2023. godine.

 

 

Evropske igre vodeći su kontinentalni višesportski događaj i održavaju se svake četiri godine. Teqball je 16. sport najavljen za Igre u Krakovu i Malopoljskoj regiji, a pridružuje se: badmintonu, biciklizmu, boksu, kanuu, karateu, košarci 3x3, modernom petoboju, padelu, rukometu na pijesku, streličarstvu, streljaštvu, sportskom penjanju, taekwondou, tajlandskom boksu i triatlonu, kao sportovima već uvrštenim u program EI-ja 2023. godine. (eoo/hoo)

 

 

Više na: https://www.eurolympic.org/teqball-becomes-16th-sport-added-to-european-games-2023/