Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetske igre na pijesku 2021. odgođene za 2023. godinu

18.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Zbog pandemije koronavirusa Svjetske igre na pijesku, planirane za 2021. godinu, odgođene su za 2023. godinu. Izvršno vijeće Udruženja nacionalnih olimpijskih odbora (ANOC), pod čijom se ingerencijom održavaju Igre, saopćilo je da se događaj neće organizirati sljedeće godine, "kako bi ublažio pritisak na nacionalne olimpijske odbore (NOO) i osigurao da se mogu usredotočiti na pripremu svojih sportaša za godinu kasnije preusmjerene Olimpijske igre Tokio 2020., kao i Zimske olimpijske igre u Pekingu početkom 2022. godine”.

 

Ova odgoda mogla bi navesti ANOC na još jednu odluku - da se ovaj događaj protegne na svake četiri godine, umjesto svake dvije, kako je prvotno planirano. Domaćin novog izdanja bit će poznat iduće godine.

 

Članovi Izvršnog vijeća ANOC-a iz Amerike izrazili su nadu da se događaj 2023. godine neće "preklopiti" s Panameričkim igrama, koje bi se trebale održati od 20. oktobra do 5. novembra u Santiagu.

 

Premijerne Svjetske igre na pijesku održane su od 12. do 16. oktobra 2019. godine u Dohi (Katar), nakon otkazivanja domaćinstva San Diega (SAD), jer lokalni organizatori nisu uspjeli prikupiti potreban novac za njihovo finansiranje. U 13 sportova sudjelovali su predstavnici iz više od 90 nacionalnih olimpijskih odbora. 

 

Svjetske igre na pijesku posljednji su događaj koji je kalendarski pomaknut u tzv. domino efektu, nakon što su tokijske Olimpijske igre odgođene za 23. jula do 8. avgusta 2021. godine zbog pandemijskog širenja virusa Covid-19.