Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Svjetska zdravstvena organizacija donosi smjernice za organizatore velikih sportskih događaja

18.05.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodni olimpijski odbor (IOC), zajedno sa drugim sportskim organizacijama, doprinio je sačinjavanju dokumenta koji će usvojiti Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), a koji pruža organizatorima sportskih događaja smjernice vezane za zaštitu zdravlja sportista i posjetitelja sportskih događaja.

Ovaj dokument nadopunjuje postojeće smjernice Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) o masovnim okupljanjima u kontekstu zaštitie od virusa COVID-19. Sastavljen je nakon savjetovanja s mnogim sportskim organizacijama, uključujući i Međunarodni olimpijski odbor i njegov medicinski i naučni odjel.

Smjernice WHO-a imaju za cilj pružiti dodatnu podršku organizatorima sportskih događaja i zemljama domaćinima u razvoju procesa procjene rizika, te identificiranju aktivnosti izbjegavanja odnosno ublažavanja posljedica koje može izazvati COVID-19 na sportskim događajima.

WHO je imao značajnu ulogu u pružanju informacija Međunarodnom olimpijskom odboru kada su u pitanju rasprave, koje su dovele do odgode Olimpijskih igara “Tokyo 2020”. WHO će i dalje nastaviti savjetovati Organizacijski odbor Olimpijskih igara Tokyo 2020 o tome kako osigurati da se Olimpijske igre odvijaju u sigurnom okruženju za sve one koji su uključeni u njihovo održavanje, istovremeno štiteći zdravlje svih učesnika.