Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

ResiliArt debata: Proslava 15 godina različitosti i kreativnosti

19.10.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U kontekstu 10. godišnjice Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost (IFCD), 15. godišnjice Konvencije UNESCO-a o zaštiti i promociji različitosti kulturnih izraza (Konvencija iz 2005. godine) i 40. godišnjice UNESCO Preporuke u vezi statusa umjetnika iz 1980. godine, UNESCO će održati posebno izdanje ResiliArt-a 21. oktobra 2020. godine.

ResiliArt je pokret UNESCO-a, pokrenut 15. aprila 2020. godine, Svjetskog dana umjetnosti, za mobilizaciju zajedničkih globalnih napora za podršku umjetnicima i osiguravanje pristupa kulturi za sve. Osvjetljava trenutno stanje kreativnih industrija usred krize, pokretanjem globalnih diskusija s ključnim profesionalcima u industriji, dok bilježi iskustva i glasove otpornosti umjetnika na društvenim mrežama, kako afirmisanih, tako i novih.

Iako je 2020. godina trebala biti glavna godišnjica za UNESCO i sektor kulture, kriza COVID-19 zauvijek je promijenila kulturni pejzaž, prijeteći poništavanjem svega postignutog u posljednjih 40 godina.

S tim u vezi, predstojeća debata, koja će se održati online, 21. oktobra u 15:30 h, fokusirati će se na ulogu Preporuke iz 1980. godine, Konvencije iz 2005. godine i Međunarodnog fonda za kulturnu raznolikost, u cilju oporavka i procvata kulturne i kreativne industrije u 2020. godini i ubuduće. Također, debata će istražiti ulogu UNESCO-ovog normativnog rada za otporniji, raznolikiji sektor u narednih 10, 15 i 40 godina.

Ovaj panel će također pružiti priliku renomiranim umjetnicima i kulturnim profesionalcima iz cijelog svijeta da kolektivno zamisle novi ekonomski sistem za kreativne sektore općenito, oslanjajući se na naučene lekcije kako bi predložili inovativne načine za jačanje statusa umjetnika, umjetničke slobode, preferencijalnog tretmana i međunarodne saradnje u oblasti kulture.

Više informacija o navedenoj debati nalazi se na linku: https://events.unesco.org/event?id=ResiliArt_Debate_Celebrating_15_years_of_Diversity_and_Creativity2538351706&lang=1033