Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

PRVI SVJETSKI FORUM LOKALNE PROIZVODNJE

07.06.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

U periodu od21. do 25. juna 2021. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) organizuje prvi Svjetski forum lokalne proizvodnje (WLPF): poboljšanje pristupa lijekovima i drugim zdravstvenim tehnologijama.

WLPF se fokusira na poboljšanje pravednog pristupa lijekovima i drugim zdravstvenim tehnologijama kroz lokalnu proizvodnju i transfer tehnologije. Tokom više od dvije decenije sve je veći naglasak na važnosti lokalne proizvodnje i srodnog transfera tehnologije u kontekstu promocije jednakog pristupa lijekovima i drugim zdravstvenim tehnologijama.

Od usvajanja Globalne strategije i Akcionog plana za javno zdravlje, inovacije i intelektualno vlasništvo 2008. godine, postignut je napredak u inovacijama i pristupu; međutim, mnogi izazovi ostaju, a pojavili su se i novi, poput nedostatka ili nedostupnosti novih zdravstvenih proizvoda i nedostatka dovoljno obučenog osoblja. Nedostatak lijekova i drugih zdravstvenih proizvoda povećava se globalno posljednjih godina. Preduzimaju se različiti pristupi za ublažavanje posljedica za zdravlje koje proizlaze iz ovih aktuelnih problema sa snabdjevanjem, uključujući uticaj na smrtnost.

WLPF će se redovno sazivati kao novi mehanizam za promociju lokalne proizvodnje i olakšavanje prenosa tehnologije kao odgovor na nedavni poziv na akciju u Odluci Svjetske zdravstvene skupštine WHA73 (11) kao i rezoluciju Svjetske zdravstvene skupštine WHA61.21 i druge rezolucije povezane s pristupom i Ciljevima održivog razvoja.

WLPF je platforma za globalnu zajednicu najistaknutijih vladinih lidera, tehnoloških stručnjaka, industrije, međunarodne zajednice i drugih partnera pod pokroviteljstvom WHO-a, za angažovanje, dijalog i saradnju o mogućnostima i mehanizmima u promociji lokalne proizvodnje i olakšavanju transfera tehnologije radi uticaja na javno zdravlje.

Glavni ciljevi WLPF-a su:

• obezbijediti globalnu platformu za raspravu o globalnim izazovima u promociji lokalne proizvodnje i transfera tehnologije radi poboljšanja pristupa kvalitetnim, sigurnim i efikasnim zdravstvenim proizvodima i tehnologijama i zaštite globalne, regionalne i nacionalne zdravstvene sigurnosti;

• definisati prioritetne zdravstvene tehnologije s najvećom potrebom za transferom u zemlje sa nižim i srednjim dohotkom (LMIC) radi rješavanja npr. nestašica, visokih cijena, monopola itd.;

• istražiti mehanizme i mogućnosti za promociju/olakšavanje transfera i lokalne proizvodnje visoko prioritetnih tehnologija u LMIC-ovima;

• utvrditi ključna područja obuke koja podržavaju izgradnju kapaciteta za lokalnu proizvodnju i transfer tehnologije;

• promovisati partnerstva i poslovne veze u oblastima prenosa tehnologije i lokalne proizvodnje;

• pružiti preporuke i akcije za sprovođenje od strane zainteresovanih strana.