Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Predsjednik MOK-a Thomas Bach uputio pismo sportistima

03.04.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Dragi sportisti,

U ovoj do sada nezabilježenoj krizi ostajemo ujedinjeni.  

Poput vas i mi smo zabrinuti za posljedice koje COVID-19 pandemija ima po ljudske živote. Ljudski život je najbitniji, te prednjači čak i održavanju Igara. MOK želi da bude dio rješenja, stoga je naš vodeći princip očuvanje zdravlja svih uključenih, i doprinos u spriječavanju širenja virusa. Želim da vas uvjerim da ćemo ostati vjerni ovom principu kada budemo donosili odluku u vezi održavanja Olimpijskih igara Tokyo 2020.

Put do Tokija je za svakog od vas koji dolazite iz 206 NOKova drugačiji. Mnogi od vas se ne mogu pripremiti za Igre, niti trenirati na način na koji ste to do sada radili, ili možda čak nikako nemate ovu mogućnost zbog mjera suzbijanja COVID-19 u vašoj državi. Mnogi od vas se trenutno nalaze u trenažnom procesu, i radujete se ispunjenju vašeg Olimpijskog sna. Mnogi od vas su se već kvalifikovali za Igre; veliki broj vas to nije uspio.

Ono što je svima nama zajedničko je ogromna neizvjesnost. Ova neizvjesnost nas čini nervoznima i podiže ili čak osnažuje našu nevjericu da će budućnost biti pozitivna; ona uništava nadu. Neki se čak i boje za svoj život. Ova neizvjesnost proizilazi iz činjenice, da u ovom trenutku, niko ne može dati pouzdanu izjavu o tome koliko dugo će ova borba protiv virusa trajati. Ovo važi za sport, nauku, medije, politiku, i za sve aspekte društva. Stoga, MOK nažalost ne može odgovoriti na sva vaša pitanja. I iz ovog razloga oslanjamo se na savjete Radne grupe uključujući i Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO).

Kao uspješni sportisti, znate da nikada na smijemo odustajati, i ako su nam šanse za uspjeh vrlo male. Naša predanost Olimpijskim igrama Tokyo 2020 se zasniva upravo na ovakvom stavu. Naše iskustvo kao sportisti je da uvijek moramo biti spremni da se prilagodimo novim situacijama. Zato, kako smo i ranije izjavili, mi uzimamo u razmatranje različite scenarije i adaptiramo ih iz dana u dan.

S druge strane, Japan bilježi značajne napretke, gdje su ljudi vrlo srdačno dočekali Olimpijski plamen. Ovo nam može ojačati povjerenje u naše domaćine, i da bismo uz određene mjere restrikcije mogli organizovati Olimpijske igre u toj zemlji, poštivajući naš princip očuvanja zdravlja svih uključenih. Međutim, primjetan je dramatičan porast u broju zaraženih i novih klastera u raznim državama na različitim kontinentima. Stoga moramo početi poduzimati nove korake u našim scenarijima.  

Mislim da se mogu složiti sa onima među vama koji smatraju da je situacija nezadovoljavajuća. Ali ipak, u vrlo drugačijim okolnostima i iz drugačijih razloga, i ja sam iskusio osjećaj nesigurnosti kao sportista pred Olimpijske igre u Moskvi 1980. godine. Nismo bili sigurni da li će se Igre održati, i da li će nam biti dozvoljeno da učestvujemo. Iskreno, bilo bi mi draže da su oni koji donose odluke tada dali sebi više vremena da donesu odluku koja bi se bazirala na provjerenim informacijama.

Mi smo danas odlučili da je donošenje konačne odluke o datumu održavanja Olimpijskih igara Toyko 2020 još uvijek preuranjeno.

Poput vas i mi smo u dilemi: Otkazivanje Olimpijskih igara bi uništio Olimpijski san za 11.000 sportista iz 206 Nacionalnih Olimpijskih komiteta. To bi ujedno važilo i za Olimpijski tim izbjeglica, za Paraolimpijce, i za sve ljude koji vam pružaju podršku, kao što su treneri, doktori, službena lica, trening partneri, prijatelji i porodice. Otkazivanje Igara ne bi riješio niti jedan problem, i ne bi pomoglo nikome. Stoga, to nije nešto o čemu ćemo razmatrati.

Ukoliko danas donesemo odluku o odgađanju Igara, ne bismo mogli odrediti novi datum održavanja Olimpijskih igara zbog toga što je trenutno nemoguće predvidjeti kako će se stvari odvijati u bilo kojem pogledu: bilo da se radi o poboljšanju trenutne situacije, kao što možemo i vidjeti u mnogim državama, ili pogoršanju situacije u nekim drugim državama.

Odgađanje Olimpijskih igara je iznimno kompleksan izazov, za razliku od nekih drugih sportih događaja. Navest ću vam nekoliko primjera:

Veliki broj ključnih borilišta koja su potrebna za održavanje Igara mogu biti nedostupni. Situaciju sa više od million rezervacija u hotelima je vrlo teško kontrolisati, i međunarodni kalendar održavanja 33 Olimpijska sportska događaja bi isto morao biti prilagođen. Ovo su samo neki od velikog broja izazova.  

Prema tome, u razmatranju različitih scenarija, bit će potrebna predanost i puna podrška Organizacijskog komiteta Tokyo 2020, države Japana, svih Međunarodnih Saveza (MSova) i Nacionalnih Olimpijskih komiteta (NOKova), te i svih interesnih grupa Olimpijskih igara. Ponukani sve težom situacijom u svijetu, i u duhu naše zajedničke predanosti Olimpijskim igrama, Izvršni komitet MOKa je danas pokrenuo razradu sljedećeg koraka u našim scenarijima.  

Zajedno sa svim interesnim grupama, već danas smo započeli detaljne razgovore kako bismo izvršili procjenu sve rastućeg zdravstvenog problema u svijetu, i njegovog uticaja na Olimpijske igre, uključujući i scenarij odgađanja Igara. Radimo vrijedno na tome, i sigurni smo da ćemo ove razgovore završiti u naredne četiri sedmice.

Znam da ova do sada nazabilježena situacija ostavlja mnoga vaša pitanja neodgovorena. Isto tako znam da ovaj racionalan pristup možda i nije u skladu sa vašim trenutnim osjećajima. Zato vas ohrabrujemo da pratite stranicu Athlete365, i da budete u kontaktu sa svojim NOKom i Nacionalnim savezom, dok mi pokušavamo da odgovorimo na trenutnu situaciju, na vaša pitanja u vezi treninga, kvalifikacijskog sistema i vašeg učešća na Igrama.

Moja je želja, i svi radimo na tome, da se nadanja velikog broja sportista, NOKova i MSova sa svih pet kontinenata ispune: da će se na kraju ovog tamnog tunela, kroz koji putujemo svi zajedno, ne znajući koliko dugo će naše putovanje trajati, ukazati svjetlo Olimpijskog plamena.

Kao Olimpijac, nadam se da ćete moći razumijeti izazive sa kojima se suočavamo, i prihvatiti i poštivati principe koji su tu da zaštite vaše zdravlje, zdravlje vaše porodice i svih drugih, i da održe vaš Olimpijski duh.

Vama, vašim porodicama i prijateljima prvenstveno želim puno zdravlja.

S poštovanjem,

Thomas Bach