Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Povećana efikasnost tripartitnog i bipartitnog socijalnog dijaloga u poboljšanju socijalne ravnopravnosti i radnog i životnog standarda građana

19.05.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Međunarodna organizacija rada (MOR/ILO) teži podsticanju i povećanju efikasnosti tripartitnog i bipartitnog socijalnog dijaloga i poboljšanje radnog i životnog standarda žena i muškaraca. Kroz jednu od komponenti projekta Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja 2 (ESAP 2) koju provodi ILO, zastupljen je regionalni pristup sa fokusom na efikasnost i relevantnost ekonomskih i socijalnih savjeta, kolektivno pregovaranje i sporazumno rješavanje radnih sporova.                                                                                                                                                                                                                

Očekuje se da će uspostavljanje mrežnih alata za praćenje učinka na regionalnom i nacionalnom nivou za i uz učešće ekonomskih i socijalnih savjeta poboljšati njihov uticaj na kreiranje politika kroz povećanu efikasnost i odgovornost.     

Razvoj regionalnih smjernica za promociju kolektivnog pregovaranja u odabranim ekonomskim sektorima, uz aktivno učešće tripartitnih socijalnih aktera može povećati njihov uticaj na donošenje odluka i poboljšati uslove rada.

Razvoj mrežne regionalne politike i alata u oblasti rješavanja radnih sporova i industrijskih odnosa i redovno ažuriranje baze podataka o industrijskim odnosima i radnim uslovima sa tačnim podacima o kolektivnim ugovorima i pokrivanju kolektivnih pregovora na zapadnom Balkanu, stvoriće povoljno okruženje i participativno kreiranje politike među zemljama zapadnog Balkana zasnovano na dokazima.

Tim ILO ESAP 2 blisko sarađuje sa institucijama korisnicama, uključujući ministarstva ili sektore rada, nacionalne agencije za zapošljavanje, agencije za mirno rješavanje radnih sporova, inspekcije rada, zavode za statistiku i socijalne partnere, kako bi osigurala održivost postignutih rezultata.