Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Pomoćnica ministrice Ljiljana Jurak prisustvovala događaju „Podsticanje prosperiteta: Saradnjom ka smanjenju neuravnoteženosti na tržištu rada“

27.05.2024

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Pomoćnica ministrice za rad, zapošljavanje, socijalnu zaštitu i penzije Ljiljana Jurak, prisustvovala je danas događaju pod nazivom „Podsticanje prosperiteta: Saradnjom ka smanjenju neuravnoteženosti na tržištu rada“, koji je održan u Europe House-u u Sarajevu.

Događaj je organizovan u okviru projekta „Podrška Evropske unije lokalnim partnerstvima za zapošljavanje – Faza II“ (LEP II), koji finansira Evropska unija sa 6 miliona eura, a realizuje Međunarodna organizacija rada u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je osigurati kreiranje i provedbu programa aktivacije i integracije nezaposlenih osoba u lokalna tržišta rada od lokalnih partnerstava za zapošljavanje.

Cilj današnjeg događaja bio je ponuditi učesnicima sveobuhvatno razumijevanje lokalnih partnerstava za zapošljavanje (LPZ) kao održivih okvira tržišta rada vođenih partnerstvom na lokalnom nivou u Bosni i Hercegovini. Zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije, od 2016. godine, kroz lokalna partnerstva za zapošljavanje, preko 3000 mladih ljudi i žena osposobljeno je za zapošljavanje i preduzetništvo, otvoreno je više od 1000 novih radnih mjesta i 200 novih poslovnih subjekata i održano je preko 100 novih obuka za tražioce posla.

Pomoćnica ministrice Ljiljana Jurak tom prilikom je rekla da, imajući u vidu dosadašnje izvrsne rezultate druge faze ovog projekta, koji su između ostalog doveli do formalnog upošljavanja više od 500 osoba i osnivanje skoro 200 novih biznisa u našoj zemlji, Ministarstvo civilnih poslova BiH podržava jačanje kapaciteta na lokalnom nivou kao i kvalitetne, inkluzivne i pristupačne projekte ove vrste, koji doprinese daljem razvoju tržišta rada.

Na događaju u Sarajevu predstavljeni rezultati i postignuća 20 lokalnih partnerstava za zapošljavanje koji su finansirani u okviru druge faze projekta, uz najavu šest novih partnerstava koji će početi s provedbom intervencija u zapošljavanju u junu ove godine.