Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Okvir za istraživanje koji povezuje vrijeme, klimu i COVID-19

20.11.2020

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Okvir za istraživanje koji povezuje vrijeme, klimu i COVID-19 objavljen je u časopisu „Nature Communication“. Članak prati Virtualni simpozijum o klimatološkim, meteorološkim i faktorima okoliša u pandemiji COVID-19, koji je sufinansirala Svjetska meteorološka organizacija, a održan početkom avgusta.

 

 „Rane studije o vremenu, sezonskom uticaju i uticaju okoline na COVID-19 dale su nedosljedne i zbunjujuće rezultate. Kako bi se kreatorima politika i javnosti pružili značajne i djelotvorne ekološke informacije vezane za procjenu rizika od COVID-19, istraživačka zajednica mora ispuniti visoke metodološke i komunikacijske standarde“, navode autori rada.

 

Kroz vješto, ali pažljivo istraživanje i komunikaciju, moguće je postići ravnotežu između istraživanja brzog odgovora koji zahtijeva kriza COVID-19 i potrebe za pažljivim pregledom i saopštavanjem rezultata koji bi mogli biti informativni za politiku“, zaključuje se.

 

Kada se COVID-19 počeo širiti, naučnici za zaštitu životne sredine prepoznali su da se svijet suočio s opasnom virusnom bolešću gornjih respiratornih organa koja bi mogla pokazati osjetljivost na sezonske vremenske prilike. Mnogi su naučnici pokušali pomoći u odgovoru na COVID-19 proučavanjem potencijala za praćenje, predviđanje ili projekciju stope prenošenja bolesti ili težine simptoma u funkciji klimatske zone, sezone, meteorološke varijabilnosti, kvaliteta zraka i drugih parametara okoline.

 

Međutim, brzi tempo istraživanja pandemije COVID-19 u 2020. godini značio je da su se studije s ograničenim podacima pojavile brže nego što bi se informacije mogle unakrsno provjeriti i recenzirati. Ubrzo je postalo jasno da su prijavljeni dokazi često kontradiktorni ili selektivni zbog metodoloških nedostataka i nedostataka povezanih s podacima. Okvir postavlja postupak i kontrolnu listu, koji mogu pomoći u podsticanju dobre prakse u istraživanju i komunikaciji.

 

"Istraživačka zajednica mora djelovati kako bi osigurala da rad na ovoj temi ispuni svoj potencijal kako bi doprinjela razumijevanju i odgovoru na pandemiju, te da strahovi od neprimjerene analize podataka ili pogrešne komunikacije ne umanjuju inovacije ili efikasnu upotrebu rezultata istraživanja", izjavili su autori rada u časopisu „Nature Communication“, među kojima su prof. Jürg Luterbacher, glavni naučnik i direktor za nauku i inovacije Svjetske meteorološke organizacije i dr. Joy Shumake-Guillemot iz Zajedničkog ureda za klimu i zdravlje Svjetske zdravstvene organizacije i Svjetske meteorološke organizacije.

 

Međunarodni virtualnisimpozijum o klimatološkim, meteorološkim i faktorima okoliša (CME) u pandemiji COVID-19 održao se u avgustu 2020. godine i okupio stotine istraživača iz širokog spektra disciplina i organizacija. Simpozijum je pružio je priliku za pregled dosadašnjeg globalnog stanja znanja, raspravu o potencijalnim aplikacijama i identificiranje dodatnih potreba za istraživanjem i komunikacijom.

 

Virtualni simpozijum je objavio detaljnu izjavu o ishodima, uključujući sljedeće zaključke:

  • Trenutne recenzirane publikacije o virusu SARS-CoV-2 i COVID-19 bolesti ne pokazuju snažan i dosljedan odgovor na temperaturu, vlagu, vjetar, sunčevo zračenje, niti druge predložene meteorološke i ekološke pokretače. Potrebno je više istraživanja o tome koje su klimatske varijable najvažnije za razumijevanje vjerovatnoće njihovog uticaja i za smanjenje rizika od bolesti.
  • Dokazi ukazuju na to da izloženost stanovništva zagađenju zraka, u obliku sitnih čestica, utiče na težinu simptoma COVID-19. Ove informacije treba uzeti u obzir prilikom procjene i reagiranja na obrasce COVID-19. Uticaji ostalih parametara kvalitete zraka su manje jasni, a uloga kvaliteta zraka u brzinama prenošenja još uvijek se istražuje.
  • Sezonalnost pandemije COVID-19 tek treba da se utvrdi jer je sezonske signale teško razlikovati u ovoj ranoj fazi pandemije. Iskustvo s drugim respiratornim virusima sugerira da bi se sezonski signal mogao pojaviti kasnije kako bolest postane endemska.

 

Istraživački odbor Svjetske meteorološke organizacije je osnovao Radnu grupu za praćenje stanja znanja o pandemiji COVID-19 i povezanosti s uslovima okoline, uključujući kvalitet zraka, sunčevo zračenje, vremenske i klimatske uslove. Ova stručna grupa će periodično izdavati mjerodavne izjave, pomoći u informiranju neposrednog globalnog odgovora na COVID-19, njegovati dobru praksu u interdisciplinarnom istraživanju i pomoći u operacionalizaciji prediktivnog modeliranja ako se to smatra potrebnim. Radna grupa priprema sažetak za kreatore politike i tehničke smjernice za istraživačku zajednicu s naglaskom na trenutno razumijevanje o tome kako izvesti korisnu COVID-19 meteorološku studiju/kvalitetu zraka  i prosuditi prikladnost potencijalnih operativnih proizvoda.

 

https://public.wmo.int/en/media/news/framework-research-linking-weather-climate-and-covid-19