Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak viših zvaničnika članica Centralnoevropskog programa razmjene za univerzitetske studije – CEEPUS III

21.10.2021

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak viših zvaničnika (SOM) održan je 13. oktobra 2021. godine u organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja, nauke i istraživanja Austrije i Centralnog CEEPUS ureda iz Beča.

 

SOM je radno tijelo CEEPUS-a osnovano Sporazumom CEEPUS III, a čine ga imenovani predstavnici ministarstva obrazovanja zemalja članica (Austrije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Slovačke, Slovenije, Republike Češke, Srbije, Poljske, Moldavije, Rumunije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije) koji se sastaju sa ciljem pripreme strateških i programskih dokumenata koji će se razmatrati i usvajati na sjednicama Zajedničkog savjeta ministara CEEPUS-a (JCM).

 

Ovogodišnji SOM sastanak je organizovan u hibridnom formatu u Beču, a ispred Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine na sastanku su, putem on-line platforme, učestvovali predstavnici Sektora za obrazovanje.

 

SOM je održan nakon radnog sastanka i Evaluacione konferencije (EVAL) kojoj prisustvuju državni CEEPUS koordinatori, a koja je u on-line formatu održana 12. oktobra 2021. godine.

 

Imajući u vidu da Sporazum CEEPUS III ulazi u završnu fazu, kao i činjenicu da je zajedničko opredjeljenje svih zemalja članica nastavak Programa i nakon 2025. godine, glavni fokus diskusije ovogodišnjeg sastanka bio je dokument Prijedlog CEEPUS IV sporazuma, te su u tom kontekstu viši zvaničnici počeli sa aktivnostima finalizacije prijedloga novog Sporazuma, a prema odluci Zajedničkog savjeta ministara iz juna 2021.godine.

 

S obzirom da CEEPUS ima poseban značaj za Bosnu i Hercegovinu kao jedini multilateralni program za međunarodnu i međuregionalnu razmjenu, a interes za mogućnosti koje Program nudi je u stalnom porastu, Bosna i Hercegovina podržava aktivnosti vezane za izradu novog Sporazuma CEEPUS IV koji će biti potpisan 2023. godine. 

 

Na sastanku su dati prijedlozi za izmjene i dopune Programa rada za 2021-2023., koje se odnose na formulaciju i bodovanje Zajedničkih programa, kao i uvođenje novih kategorija poput ‘digitalnih vještina i sposobnosti’, te ‘virtualnih i hibridnih’ mobilnosti koje su nastale usljed novih okolnosti izazanih pandemijom COVID-19.

 

Predložene su i izmjene/dopune zajedničkih aktuelnih sporazuma koji tretiraju pitanja zaštite ličnih podataka, a u kontekstu trajanja istih.

 

Naredni sastanak je najavljen za proljeće 2022. godine, kada bi prijedlog teksta Sporazuma IV trebao biti finaliziran, a zatim i započete procedure za njegovo usvajanje u zemljama članicama.