Vijesti

 

SVE VIJESTI


SEKTORI

KATEGORIJE

Održan sastanak Odbora donatora za protivminske akcije

11.04.2022

Pošalji dokument na e-mail

E-mail pošiljaoca (*):
E-mail primaoca (*):
Komentar:

Sastanak Odbora donatora za protivminske akcije, koji je održan nakon skoro pet godina, okupio je danas veliki broj  predstavnika međunarodnih i domaćih organizacija i institucija, uključenih u rješavanje minskog problema u Bosni i Hercegovini.

Sastanak je održan u organizaciji Ministarstva civilnih poslova BiH, a uz podršku Razvojnog fonda Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

Ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević, kazala je da je održavanje ovakvih skupova veoma važno s ciljem nastavka jasno koordiniranih zajedničkih napora međunarodne zajednice i domaćih institucija, u finalnoj eliminaciji minskog rizika i stvaranju sigurnog okruženja. 

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP u BiH, organizacije koja već dugi niz godina podržava protivminske strukture u BiH, u svom obraćanju medijima danas, istakla je da UNDP ostaje posvećen pružanju podrške protivminskim strukturama u BiH, a u procesu digitalizacije i izgradnje kapaciteta.

Zahvaljujući predanom radu deminera i ostalog operativnog osoblja, u prethodnom periodu, postignuti su izvanredni rezultati, naglasio je Saša Obradović, direktor Centra za uklanjanje mina u BiH.

Preko 3200 km2 površine je vraćeno na sigurno korištenje stanovništvu i privrednim subjektima.

Izražena je zahvalnost na dosadašnjoj podršci, te da sve što je do sada urađeno, ne bi bilo moguće bez povjerenja i podrške međunarodne zajednice.

Donatori su još jednom pozvani da nastave da u skladu s mogućnostima prate i podržavaju realizaciju zadataka od ekonomskog i sigurnosnog rizika.   Istovremeno, naglašeno je da proces protivminskog djelovanja ne smije i dalje zavisiti isključivo od međunarodne zajednice i donatora, te da se priliv domaćih sredstava mora intenzivirati.

Naredni sastanak Odbora donatora je planiran za kraj 2022. godine.